Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Особливості при виборі алюмінієвого радіатора

Ще п'ятнадцять років тому слова «радіатор опалення» асоціювалися виключно з чавунними радіаторами, типу нинішнього МС-140. Про дизайн та економію тоді не йшлося. Гріє, не тече - ну і нормально. Але час не стоїть на місці. З'являються нові вимоги, споживачі мають потребу в нових рішеннях. До того ж до старого доброго чавунного радіатора, головне достоїнство якого надійність, з'явилися нові типи - біметалеві, сталеві радіатори, алюмінієві радіатори, внутрипідложні конвектори. Але найбільшу популярність завоювали алюмінієві радіатори.

Виготовляються алюмінієві радіатори методом лиття спеціального алюмінієвого сплаву під тиском. Вони є секційними, тобто збираються з декількох секцій. Кількість секцій визначається виходячи з необхідної теплової потужності радіатора. Розміри секцій бувають різні. Висота (відстань між осями) від 300 мм до 800 мм з кроком 100 мм. Найпоширеніша висота - 500 мм. Загальна висота на 50-100 мм більше. Глибина алюмінієвого радіатора, найчастіше 80 мм або 100 мм. Найбільш поширена і продається ширина - 80 мм. Бувають і інші типорозміри, але це вже більше «екзотика», дорожче і під замовлення. Кількість ребер у алюмінієвих радіаторів також буває різний - чим більше ребер, тим більше тепловіддача. Приєднувальні розміри - внутрішнє різьблення 1 дюйм. Фарбування алюмінієвих радіаторів виробляється напиленням спеціальної епоксидної фарби або порошкової емалі з подальшою її полімеризацією в печі при температурі близько 200°С.

На що потрібно звернути увагу в першу чергу при покупці алюмінієвого радіатора? Якщо радіатори купуються для централізованого опалення, то замислюватися над встановленням алюмінієвого радіатора взагалі не варто. Низька якість теплоносія (води), висока ймовірність гідроударів, заземлення на трубах опалення - такий режим експлуатації не для алюмінієвих радіаторів. Тут більше підійдуть чавунні чи біметалеві. А ось якщо опалення автономне, будь то приватний будинок або багатоквартирний, тут алюмінієвим радіаторам саме місце. Висока і швидка тепловіддача, легкість у вазі (що важливо при установці), гарний дизайн - це їх плюси. Володіючи високими експлуатаційними характеристиками, а також прийнятною ціною установка алюмінієвих радіаторів буде правильним рішенням, а разом з термоголовкою або кімнатним термостатом допоможе заощадити купу грошей на енергоносії.

До речі, придбати такі радіатори можна на сторінці http://bestinstrument.com.ua/klimat/radiatory/ за вигідними цінами.

Розглянемо деякі параметри алюмінієвих радіаторів.

Номінальний робочий тиск

Виробники декларують номінальний робочий тиск теплоносія в радіаторі - від 6 атм. до 16 атм (посилені). Основна відмінність радіаторів з низьким робочим тиском від радіаторів з високим робочим тиском (посилених) - товщина стінки. У посилених вона товщі, тому вони надійніші і прослужать довше. Але тільки при правильній експлуатації.

Максимальна температура теплоносія

В основному, виробники вказують 110 ° С.

Теплова потужність однієї секції

При підборі кількості секцій для обігріву приміщення необхідно знати теплову потужність однієї секції. І тут криється певний підступ, оскільки одні виробники вказують теплову потужність при Δt = 50 ° С, інші при Δt = 60 ° С. Δt - різниця температур між середньою температурою теплоносія ((tподачі + tобраткі) / 2) і температурою в приміщенні 20 ° С. Для Δt = 60 ° С - температура подачі 90 ° С, обратки 70 ° С. Для Δt = 50 ° С - температура подачі 75 ° С, обратки 65 ° С. Природно, що другий варіат реальніший і кращий для експлуатації, але показник теплової потужності в цьому випадку при однакових розмірах радіатора буде менше. Для правильного розрахунку кількості секцій потрібно за відповідними таблицями (у кожного «нормального» виробника вони вказані в проспектах або документації) привести показник теплової потужності до Δt = 50 ° С. Тоді не доведеться перегрівати котел і перенавантажувати систему опалення, щоб домогтися комфортної температури в приміщенні.

Для розрахунку кількості секцій на одну кімнату можна взяти усереднений показник потреби в теплі 1кв. м. (100Вт), помножити на кількість квадратних метрів в кімнаті, розділити на теплову потужність однієї секції і привести число кратним 1. Для прикладу, кількість секцій алюмінієвого радіатора на кімнату 12 кв. м. буде наступне: 100Вт * 12 кв.м./122Вт = 10 секцій, де 122Вт - теплова потужність однієї секції радіатора POL500 (Ferroli) при Δt = 50°С.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь