Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати материнську плату

Материнська плата - дуже важлива складова комп'ютера. Якщо ви вирішили її поміняти або укомплектовувати новий комп'ютер, то потрібно розібратися, за якими критеріями вибирати цей пристрій. Материнська, або системна плата, являє собою комплектуючу деталь комп'ютера, яка виглядає як багатошарова мікросхема. Цей пристрій забезпечує діяльність інших складових комп'ютерної системи, які підключаються безпосередньо до неї. Це оперативна пам'ять, центральний процесорний пристрій, відеоадаптер і т.д.

Маркування роз'єму

Перш, ніж йти в магазин за новою системною платою, перевірте, який роз'єм у вашого процесора. Роз'єми (сокети) пристроїв повинні збігатися, інакше ви не зможете підключити одне до іншого. Сумісність можна встановити за допомогою маркування. Якщо позначення материнської плати починається буквами AM, FM, S, то вона підійде до процесора марки AMD. Інтерфейси, в назві яких є букви LGA, працюватимуть з процесором Intel. Далі, в тому випадку, коли планується збірка серверного комп'ютера, необхідна наявність у системної плати кількох роз'ємів, чим більше, тим краще, для підключення бажаної кількості процесорних пристроїв. Тому вам мають підійти материнские платы asus.

Частота шини

Не менш важливим показником є ​​частота шини системної плати. Вона визначає швидкість роботи пристрою і прямо пропорційна йому. Тобто, чим вище частота, тим вище потужність буде у материнської плати. Шина являє собою комплект мікросхем, службовців з'єднує елементом між комплектуючими. За допомогою шини забезпечується спільна робота з'єднуються ланок комп'ютера. При виборі материнської плати необхідно враховувати, що частота шини процесора повинна збігатися з частотою в материнській платі, в іншому випадку, пристрої не працюватимуть через їхню несумісність.

Оперативна пам'ять

Чим могутніше комп'ютер, тим більша кількість оперативної пам'яті йому потрібно. Відповідно, для цього необхідно потрібну кількість роз'ємів материнської плати. Краще купувати пристрій з великим наявністю гнізд, навіть якщо на даний момент у вас один або два модулі ОЗУ. Ресурсомісткі програми постійно вимагають збільшення кількості пам'яті, тому, зайві роз'єми можуть стати в нагоді в подальшому. Більш затребувані модулі ОЗУ, марковані як DDR3.

Інші пристрої

Також до системної плати виконується підключення інших комплектуючих, таких, як відеоадаптер, звукова та мережева мікросхеми, ТВ-тюнер та інші. Для їх підключення потрібні роз'єми PCI в необхідній кількості. Для того, щоб підключити до системної платі жорсткий диск, використовується вид роз'ємів SATA, що дає можливість передачі даних з більш високою швидкістю, ніж інші. Жорсткі диски також можуть бути підключені в кількості, більше одного, тому, заздалегідь подбайте про наявність додаткових інтерфейсів. Для з'єднання з системною платою різних периферійних пристроїв, наприклад, клавіатури, миші, магнітних накопичувачів і т.д., використовуються порти USB 2.0 і 3.0, що дозволяють змінювати дані з високою швидкістю.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь