Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Які ліки допомагають від грипу та ГРВІ?

Боротьба з грипом та ГРВІ

У зв'язку з епідемією грипу та різким підвищенням рівня захворюваності на ГРВІ з аптечних прилавків буквально змітають всі препарати, які рекламують по ТБ і в пресі, в інтернеті як «противірусні». Але чи варто це робити, і чи допоможуть вони дорослим та дітям швидше одужати і не допустити ускладнень?Не дивлячись на широку рекламну компанію цих препаратів, яку замовляють фармацевтичні компанії, на сьогодні не існує певної доведеності дії препаратів з більшості фармацевтичних груп. Але, заради справедливості  варто помітити, що є й ефективні препарати, які, на думку лікарів, цілком добре працюють.

Лікування вірусних інфекцій (грип, ГРВІ) ґрунтується на застосуванні декількох фармакологічних груп препаратів, які мають різну дію і точки застосування. Крім того, лікарі мають і свої напрацювання в лікуванні.

Чи існують ідеальні ліки від вірусів?

Зараз більшість з «противірусних» препаратів проти грипу та ГРВІ на вітчизняному аптечному ринку об'єднано наступним фактом - велика частина з них, за рідкісними винятками, не має доведеної противірусної ефективності. Це відбувається тому, що глобальні та вагомі дослідження препаратів дороговартіснф, і тому вони проводяться тільки самими виробниками або іншими зацікавленими в хороших результатах сторонами.

Крім цього, велика частина позитивних клінічних випробувань по нових препаратах регулярно фальсифікується, і це роблять з метою того, щоб на ринок надійшов новий засіб з «чудодійним ефектом» і високою ціною. Виробляти і продавати «противірусні» засоби вкрай вигідно, адже застуди - найпоширеніший вид хвороб, в період епідемій продажі зростають у десятки разів. Тому незалежні експерти та фахівці з області фармацевтики та медицини в об'єктивність подібних досліджень не вірять.

Навіть у наукових медичних журналах статті на тему фармакології сьогодні на 90% мають замовний і рекламний характер. А на аптечних прилавках представлена достатня кількість різного роду ліків і БАДів, гомеопатії, які, по суті, до лікування вірусної інфекції мають мале відношення - це або підробки, неефективні засоби, або просто "пустишки" (плацебо). Але широкі і агресивні рекламні компанії дозволяють виробникам отримувати на препаратах мільйони.

Види препаратів від грипу та застуди

У зв'язку з тим, що препарати цієї групи мають різні механізми дії, і спрямовані на різні ланки вірусної інфекції, не існує окремо взятого препарату, який би виявився безумовно кращим в лікуванні грипу та ГРВІ. Крім того, кожен вид препаратів може володіти різною дією на конкретного пацієнта. Багато в чому ефект терапії залежить від терміну хвороби, ступеня імунної відповіді пацієнта, типів вірусів, наявності супутніх, у тому числі і аутоімунних патологій. Також вибір препаратів багато в чому залежить від алергічного фону і ймовірності побічних реакцій.

За сучасними правилами, лікування та профілактика грипу та ГРВІ повинна включати в себе декілька пунктів:

  1. вакцинація перед початком епідсезону,
  2. прийом препаратів з групи інтерферонів,
  3. застосування препаратів противірусної дії, які пригнічують віруси,
  4. прийом препаратів імуностимулюючої дії, для стимуляції власного імунітету.

Часто сюди ж домішують різного роду комплексні препарати, гомеопатію і симптоматичну терапію. Впливу на віруси вони не роблять, але добре продаються.


Проведення вакцинації - питання складне і спірне. Для виготовлення вакцин використовують штами вірусів, прогнозованих у наступному році, але іноді прогнози не виправдовуються. Цього року планували вакцинацію від грипу типу Н3N2, в той час як зараз бушує щосили «свинячий» грип Н1N1. Вакцинація до того ж - це не лікувальна, а профілактична міра, в період епідемії грипу робити від нього щеплення просто марно. На її введення здоровий організм повинен через деякий час відреагувати виробленням антитіл, це два-чотири тижні, за цей час може закінчитися епідсезон або пацієнт може заразитися.

Препарати на основі інтерферону

Інтерферони відносять до специфічних білків, синтезованих клітинами у відповідь на вторгнення в організм вірусів різного виду.

Після того, як віруси потрапляють всередину клітини, виділяється інтерферон, відбувається запуск реакції, при якій клітини стають несприйнятливими до вірусів. Це зупиняє розмноження вірусу і запобігання його поширення всередині організму. Інтерферон в організмі є і свій, але його синтез при початку хвороби запізнюється. Цим пояснюють ефект від раннього введення інтерферону. Одними з часто застосовних препаратів цієї групи є:

ВІФЕРОН, препарат комплексної дії проти вірусів, застосовуваний при лікуванні грипу та ГРВІ, а також герпесних інфекцій, гепатитів і т.д. Найчастіше застосовують комбінацію віферона з іншими препаратами. Випускається препарат у вигляді ректальних свічок, мазі і гелю. У складі препарату міститься людський інтерферон-альфа в комбінації з аскорбіновою кислотою і вітаміном Е, в свічках за основу взято масло какао.

Віферон викликає придушення вірусів, стимуляцію вироблення власного інтерферону, підвищення вироблення антитіл до вірусів, має імуномодулюючий ефект. За даними виробника наголошується ефект нормалізації рівня імуноглобулінів у поєднанні з вітамінами, при цьому практично немає побічних ефектів. З протипоказань тільки алергічні реакції до компонентів свічок.

Ефективність віферона досліджувалася і доводилася тільки в клінічних випробуваннях в нашій країні. Міжнародних досліджень, що відповідають усім стандартам, проведено не було. На думку практикуючих педіатрів і терапевтів, найбільший ефект відзначається при ранній терапії віфероном. У деяких випадках при застосуванні віферона знижувалася тривалість антимікробної терапії.

Препарати прямої противірусної дії



Засоби з цієї групи роблять безпосередній вплив на вірус грипу, що призводить до порушення його поділу, а вірус блокується при проникненні в клітину. Крім того, відзначається ще й додатковий ефект щодо стимуляції вироблення власного інтерферону.

На сьогодні доведеними (міжнародними і повноцінними дослідженнями) противірусними ефектами володіють тільки ремантадин (орвірем для дітей), таміфлю і реленза. Всі інші препарати, що позиціонуються на ринку як засоби проти грипу, або недостатньо досліджені, або мають багато побічних ефектів, або нема повноцінних даних з їх безпеки.

РЕМАНТАДИН давно відомий як препарат для профілактики і лікування грипу типу А. Він уповільнює розмноження вірусів грипу і блокує їх проникнення в клітини. Препарат відомий з 70-х років минулого століття, за цей час було проведено безліч різного роду досліджень, які довели його ефективність і виявили всі його недоліки і побічні ефекти. У більшості пацієнтів, які застосовували ремантадин при грипі А відзначається істотне полегшення симптомів і скорочення часу хвороби. Показаний препарат тільки при профілактиці та лікуванні грипу А. Протипоказаний дітям до семи років, вагітним, людям з хворими нирками і печінкою.

Препарат може викликати побічні ефекти у вигляді нудоти з блювотою, болів у шлунку, запаморочень. Може підвищуватися рівень білірубіну крові. Особливо обережно потрібно застосовувати ремантадин людям з підвищеним тиском в літньому віці, так як підвищений ризик розвитку інсультів.

ТАМІФЛЮ (озельтамівір) показаний виключно при грипі типів А і В, і не дає ефекту при ГРВІ. Не застосовується для профілактики через токсичність, довго лікуватися ним не можна - може призводити до розладів психіки та токсичного ураження нирок. Застосовують для дорослих і дітей з 1 року. Випускається у вигляді капсул і порошків для приготування суспензії.

Пригнічує розмноження і зростання вірусів, активний відносно грипу А і В, але відносно першого працює краще. Показаний тільки в сезон епідемій і пандемій для зниження ризику летальності та ускладнень. Протипоказаний при вагітності, нирковій недостатності та алергії до компонентів препарату. З побічних ефектів відзначається безсоння і головні болі, нудота з блювотою, болі в животі і кашель.

Дослідження препарату до сьогоднішнього дня ще ведуться, засіб визнано токсичним, і в деяких країнах світу його не застосовують. У нашій країні практикуючі лікарі відзначають його позитивний ефект, але застосовують обережно.

РЕЛЕНЗА (занамівір) є аналогом таміфлю, має подібну по дії речовину у своїй основі. Відноситься до противірусних препаратів. Схема лікування, побічні дії і протипоказання схожі з такими у таміфлю. Також ведуться його подальші дослідження, хоча препарат добре себе проявив у боротьбі з грипом типу А.

АМІКСИН (тілорон, Лавомакс) препарат противірусноЇ, імуномодулюючої дії, стимулює вироблення власного інтерферону. Має побічні ефекти у вигляді ознобу, алергічних реакцій, заборонений вагітним і годуючим, заборонений дітям до 7 років.

За даними досліджень, ефективний при профілактиці та лікуванні грипу та ГРВІ, але є також дані про потенційну шкоду для здоров'я. При проведенні досліджень на тваринах показав токсичний ефект на печінку, сітківку. Не застосовується в США і Європі, в нашій країні застовується під брендом Аміксин. При дослідженні на добровольцях препарат давав зміни сітківки та рогівки оборотного характеру без зниження зору. Тому застосування його обмежене, і подальші дослідження все ще ведуться.

ІНГАВІРИН - препарат з нових противірусних засобів, має в основі вітаглутамат, виявляє активність щодо вірусів грипу А і В, аденовірусної інфекції. Має імуномодулюючий ефект, з протизапальними властивостями. Випускається у вигляді капсул, показаний при лікуванні грипу та ГРВІ, схема лікування визначається лікарем. Протипоказаний дітям до 7 років, вагітним, людям з алергією до препарату. Побічні ефекти зазвичай у вигляді алергії.

На сьогодні ефективність терапії при грипі та застудах не доведена міжнародними дослідженнями, яскраво вираженого ефекту від лікування не спостерігається, може трохи скоротитися період хвороби.

АРБІДОЛ позиціонується як засіб, переважно проти вірусів грипу А і В, а також багато видів ГРВІ, кишкових вірусів. Ефект від арбідолу пояснюють скороченням періоду захворювання і зниженням симптомів інтоксикації. Речовина нетоксична, не викликає серйозних побічних ефектів при терапії. Діюча речовина - уміфеновір. Застосовують у вигляді капсул, протипоказаний до трьох років і при вагітності.

Ефективність препарату в світі не доведена, застовують тільки в нашій країні, не має чітких доказів ефективності, думки лікарів і пацієнтів неоднозначні - є як позитивні, так і негативні відгуки про нього.

Імуностимулюючі препарати



Імуностимулятори, які виробляються сьогоднішніми фармацевтичними компаніями, виявляють активність щодо імунних реакцій «в пробірці», на рівні вивчення препаратів в лабораторії або на тваринах. А реальна їх користь і можливості віддалених наслідків при їх застосуванні - це маловивчена і досить складна область фармацевтики. Самі механізми імунітету стали відомі не так давно, і щорічно з'являються все нові і нові відомості в цій області. Тому у фахівців немає твердої впевненості в тому, що безпечно і правильно стимулювати до кінця не вивчену систему організму. Особливо потрібно з побоюванням ставитися до подібних методів стимуляції імунітету і лікування препаратами такої дії у дітей.

Одна з груп іммуностимуляторів, широко застосовувана зараз - це індуктори інтерферону. Як говорилося вище, часто синтез власного інтерферону запізнюється, даючи вірусам фору в одну-дві доби. Стимулятори інтерферону спрямовані на прискорення і посилення його синтезу.

ЦИКЛОФЕРОН - індуктор інтерферону, має противірусну та імуностимулюючу дію. Відзначено і відносний протизапальний ефект. Показання до прийому циклоферона - грип, ГРВІ, герпес, гепатити. Застосовують у вигляді таблеток, ін'єкцій, лініменту. Препарат призначають дітям з 4 років і дорослим.

Під дією препарату запускається синтез альфа- і бета-інтерферонів, що знижує сприйнятливість клітин до вірусу. Це уповільнює його розмноження. Імуностимулюючий ефект досягається за рахунок корекції імунного статусу хворого, активації особливих "кілерних" клітин імунітету, які видаляють уражені вірусом клітини. Протипоказаний препарат при цирозах печінки, у вагітних, при годуванні груддю, при алергії на препарат.

До речі, на сайті http://paniapteka.ua/vazar-n-tabl-p-o-160-mg-12-5-mg-30.html ви можете придбати гіпотензивні ліки для серцево-судинної системи за доступними цінами.

Ефективність застосування поки не підтверджена масштабними міжнародними дослідженнями, але по окремих клінічних випробуваннях є вказівки на хороший ефект від застосування. Застосування препарату посилює ефективність багатьох антибіотиків, не викликає розвитку аутоімунних захворювань.

ТИЛОРОН - це синтетична речовина, індуктор інтерферону. Стимулює утворення в організмі всіх типів інтерферону. Продається у вигляді таблеток, рекомендований при грипі, ГРВІ, вірусних енцефалітах. Протипоказаний при вагітності і лактації, а також дітям до семи років. З побічних ефектів виділяються алергічні реакції на компоненти препарату, головні болі з ознобами. Препарат випускається протягом 40 років, ефективність його доведено клінічно і в результаті численних досліджень. Але існує й думка фахівців багатьох клінік про токсичність препарату, хоча практикуючі лікарі вказують на його очевидну ефективність. Застосовувати потрібно виважено, за рекомендацією лікаря.

КАГОЦЕЛ відноситься до індукторів інтерферону, застовувати можна при лікуванні всіх видів грипу та ГРВІ. Рекомендується починати лікування кагоцелом в першу добу хвороби, щоб від нього був ефект. Кагоцел у своєму складі має речовину госсипол, яке активно діє проти вірусів грипу. При прийомі однієї разової дози спостерігається підвищення кількості інтерферону в крові до максимальних доз, що визначає його ефективність. Протипоказаний вагітним і годуючим, дітям до трьох років. Побічні дії в основному - алергічні реакції на препарат.

Однак, при вивченні препарату західні клініки приходять до висновків про те, що лікування Кагоцелом призводить до небажаних наслідків, оскільки госсипол токсичний. На думку вітчизняних вчених дана шкода не доведена, тому у нас його наполегливо продають.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

Теги

One thought on “Які ліки допомагають від грипу та ГРВІ?

  1. Ксения

    З повагою відношусь до таких статей. Адже вони допомагають трошки розібратись та направити на правильну дорогу. Але коли мова йде про лікування дитини, треба бути обережним. Краще проконсультуватись у педіатра і отоларинголога. Ми от доньку водимо в Кіндер Клінік. Навіть в період епідемій не хворіє.

Залишити відповідь