Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Корпоративна культура - запорука успіху

Коли ви шукаєте нового співробітника, то на що звертаєте увагу в першу чергу? «Професіоналізм» - відповість більшість бізнесменів. Я ж скажу: особисті якості. Від них залежить і атмосфера в колективі, і то, як співробітник виконує свої обов'язки. Думаю, ви погодитеся, що складно переоцінити вплив цих факторів на компанію. Перспективність бізнесу і успіх будь-якої справи завжди пов'язаний з корпоративною культурою - тим, як спілкуються люди і відносяться до організації. В цьому я переконувався багато разів, коли підбирав персонал для своєї компанії. Як тільки закінчився черговий конкурс для здобувачів, стикаєшся з парадоксом: з величезної кількості людей ніхто не підходить на вакансію. Чому так відбувається? Причина лежить на поверхні.

Наприклад, одного разу проводився великий конкурс на вакансію «журналіст». З 170 резюме було відібрано близько 40, і цих претендентів запросили в офіс. Там вже через кілька годин з'ясувалося, хто підходить для цієї вакансії, а хто ні. Чим такі експерименти хороші для бізнесу? Економія часу. За 2-3 години виконується обсяг роботи, на який пішов би місяць а то і два. На цей раз ніхто з претендентів не підійшов. Відразу напрошується висновок, що рекрутери були занадто педантичні, коли тестували претендентів на професійну компетентність. Здавалося б, що з такої кількості складно не вибрати підходящого, але його просто не було в той момент. Багато роботодавців беруть здобувачів за принципом «хоч у чомусь підходить», щоб закрити вакансію. У 80% випадків такі люди не утримуються в колективі.

Тому в свою компанію я беру тільки кандидатів, які відповідають всім критеріям. Основний критерій - особисті якості, і вже на другому місці професійна компетентність. Вона виходить на перше місце, коли мова йде про вакансії бухгалтера або юриста. В інших випадках акцент завжди робиться на особистості. Коли людина сповнений енергії, у нього горять очі і він хоче працювати, але у нього немає досвіду в сфері, все одно він ідеальний кандидат. Це може бути менеджер з продажу, маркетолог або логіст. Навчити специфіці такої роботи реально, але ентузіазм і бажання розвиватися - то, що спочатку є у людини або цього немає.

Якщо після багатоетапного конкурсу ніхто з претендентів не пройшов, значить не було людини, яка підходить як особистість. Це не дивно, тому що ринок праці в жалюгідному стані. Роботодавці фактично псують співробітників і калічать їхню психіку: не приділяють увагу особистісному розвитку і формування корпоративної культури. Часто в колективі плетуться інтриги, але керівник ніяк не впливає на цей стан речей. Інша поширена ситуація: компанія жорстко використовує співробітників як ресурс. Вони живуть з переконанням, що завдання роботодавця - вичавити соки, а, завдання співробітника - зробити все, щоб цього не сталося. Це часто призводить до того, що такі співробітники ухиляються від роботи або роблять її погано. Люди переходять з однієї організації в іншу, і все повторюється.

Ситуація, що склалася позначається і на таких компаніях, як наша. Складно знайти відповідну людину для компанії, яка дійсно вирощує співробітників в здорової корпоративної культури, допомагає їм знайти свій шлях. Адже поліпшення ринку праці залежить від усіх роботодавців. Бізнесмени несуть соціальну відповідальність за людей, які працюють в їхніх компаніях. Тому в ідеалі основна задача бізнесменів - не просто використовувати співробітників для досягнення своїх цілей, а й зробити так, щоб вони розвивалися. Щоб організація стала для них шляхом, на якому вони не тільки заробляють гроші і замість продають свій час, але і ростуть як особистості. Це пов'язано з важливою якістю власника і керівника - умінням створити корпоративну культуру і атмосферу в колективі.

Коли корпоративная культура сформована, співробітники вірять в організацію і докладають зусиль для розвитку компанії. Адже коли співробітники довіряють керівництву, у них з'являється відчуття стабільності і розуміння того, що робота - цікава частина життя. Тоді і компанія автоматично злітає на якісно новий рівень. Керівник спочатку і не помітить, як в організації відбуваються позитивні зрушення, навіть без його ініціативи. Все завдяки тому, що співробітники мотивовані в корпоративній культурі і знають: організація піклується про їх розвиток.

Тому я раджу всім власникам бізнесу ретельно підбирати персонал, звертаючи увагу не тільки на високий рівень професіоналізму, але і на особисті якості. Це принцип, яким керується моя компанія. Він дозволяє дати роботу тим людям, яких не треба виправляти, готовим розвиватися. Допомагайте співробітникам, формуйте корпоративну культуру. Команда буде вам вдячна, а це один з найважливіших результатів для бізнесу. Навіть прибуток - завжди наслідок подяки співробітників, клієнтів і контрагентів. Успіхів!



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь