Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Медична реформа і Кропивницький відкладаються?

Міжнародні закупівлі медикаментів - не панацея, старт реформи охорони здоров'я в країні знову відкладається, а Кіровоград, цілком можливо, перейменують через референдум. Про це, і не тільки, говорили з кіровоградським «мажоритарником» Костянтином Яриніч, членом парламентського комітету з питань охорони здоров'я.

Днями прем'єр-міністр Володимир Гройсман звітував про перші досягнення нового Кабміну. Зокрема, заявивши про те, що вдалося розблокувати постачання медикаментів через міжнародні організації, які, дослівно, «дехто хотів в Україні заблокувати». У нардепа з профільного комітету Ради є власна думка з цього питання.

До речі, медицинское оборудование купить в Украине можна на сайті medika.kiev.ua за доступними цінами!

- Ніякого розблокування не відбувалося, - вважає Яриніч. - Міжнародні закупівлі йшли, це складний процес, який ініціювати і провести в перший раз досить складно. Тому, коли ми говоримо про те, що міжнародні організації почали закуповувати, це не означає, що ми сьогодні дали заявку, заплатили гроші і вже завтра отримали медикаменти. Для того, щоб з ними працювати, потрібен цілий пакет документів державного і міжнародного рівня. Раніше говорилося саме про те, що навесні цього року ми отримаємо реалізацію цього проекту. Сьогодні він «вистрілив», це результат копіткої роботи міністерства охорони здоров'я для досягнення мети. На жаль, він затягнувся. Надалі, якщо ми будемо продовжувати працювати через міжнародні організації, це буде швидше і ефективніше. З іншого боку, хочу зазначити: у нас було дві програми, пов'язані із закупівлями медикаментів для онкологічних хворих - для дітей і для дорослих. Препарати для дитячої онкології закуповувалися через міжнародні організації, а для дорослої - через мінохоронздоров'я. І якщо хтось говорив про те, що міжнародні організації мало не даром нам закуповують це все, а в МОЗ пропадають якісь мільйони, то тепер ми можемо це перевірити. Абсолютно зіставні ціни. Більш того, ми ще повинні міжнародним організаціям зараз сплатити близько 7% за їх роботу. У мене є питання - чи потрібно було це робити, панацея чи це - міжнародні закупівлі?

- Ми з вами свого часу говорили про «фармацевтичної мафії», яка накручує ціни в Україні ...

- Ось ми якраз отримали докази того, що якщо чесно і правильно працює міністерство, то «фармацевтична мафія» не може впливати на його роботу. Якщо в самому міністерстві немає її представників...

- Міністерство охорони здоров'я як і раніше без керівника - як довго такий стан речей може зберігатися без шкоди для справи?

- Це буде залежати від Кабміну. Зараз багато речей можуть «підніматися на вила», і проголосувати за будь-яку кандидатуру міністра в парламенті буде вкрай складно. Всі політичні партії будуть бачити в цій кандидатурі лобізм тих чи інших груп, хоч би якою була ця кандидатура, вона не буде влаштовувати всіх. Те, що можна було зробити в «пакеті», коли голосували за склад уряду, коли все, в кінці кінців, домовилися, зараз викличе конфронтацію. Я не виключаю можливості злиття МОЗ з міністерством соціальної політики, як раз через неможливість призначення міністра охорони здоров'я. У нас є віце-прем'єр-міністр з соціальної політики, є міністр соціальної політики і є цілком «соціальне» міністерство без міністра. Логічно, якщо вони візьмуть на себе цю роботу. Така форма роботи існує, це не новина, і цілком можливо, що вона буде застосована в нашій країні.

- Через парламент пройшла нарешті автономізація медичних закладів - можна сказати, що реформа пішла?

- Законопроект 2309А-Д поки прийнятий тільки в першому читанні. Йдеться про надання широких повноважень лікувальним установам, тобто переведення їх у підприємства. Я на сесії Верховної Ради виступив досить критично і запропонував, щоб ми до постанови про прийняття в першому читанні закону про автономізацію ввели «дедлайни» - вказали чіткі терміни, в які все це повинно бути зроблено. Це було негативно сприйнято пані Богомолець і деякими іншими членами комітету з охорони здоров'я, що я розглядаю як небажання проводити реформу. Моє зауваження не було прийнято. Але, якщо не будуть встановлені чіткі терміни виконання, все будуть просто сидіти «в будиночку», в своїй ніші, і нічого не робити. І чекати виборів або жорсткого управлінського рішення Кабміну. У мене була на цю тему розмова з віце-прем'єр-міністром з питань соціальної політики Павлом Розенко, я висловив свою стурбованість і запропонував шлях вирішення через Бюджетний кодекс. У ньому можна задекларувати кінцевий термін, наприклад, до 2018 року, після якого медична субвенція не видаватиме лікувальним установам, які не пройшли автономізацію. Це зацікавило і віце-прем'єра, і міністра соцполітики, але в будь-якому випадку прийняти відповідну норму може тільки парламент.

- Законопроект про перейменування міст через місцевий референдум - яка його доля?

- Він зараз буде внесений до порядку денного, ми його чекаємо. Більш того, з'явився законопроект вже про сам референдум, який регламентує процедуру. Хочеться вірити в те, що все це буде задіяно при перейменуванні Кіровограда. Минулого четверга в порядку денному Верховної Ради стояло постанову про перейменування Кіровограда в Кропивницький, черга до нього так і не дійшла, але з настроїв в депутатському корпусі я побачив, що воно не буде проголосовано.

У цьому питанні головне - почути голос городян. При винесенні цієї постанови він не був почутий, а значить, його повинна спіткати така ж доля, яка до цього спіткала постанову про перейменування в Інгульська (його скасував сам профільний комітет Ради, раніше виносив документ до сесійної зали. - Авт.). Мені б хотілося, щоб до кінця поточної сесії парламенту ми це питання закрили.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь