Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

4 правила здорового харчування влітку

Спека - час великих випробувань для організму. У цей період змінюється тривалість дня і ритм життя, а значить, для підтримки гарного самопочуття повинен змінитися і раціон.

Достеменно встановлено: з настанням спекотної пори року людський організм переживає серйозну перебудову. Хімічні процеси прискорюються вдвічі. Клітини ефективніше засвоюють кисень, а енергетичні витрати тіла скорочуються.

Саме тому вас можуть зацікавити оригінальні кулинарные рецепты, які допоможуть вам знайти саме ту страву, яку варто приготувати влітку.

У літній період організм перемикається в особливий режим, і харчування влітку теж має бути особливим - з урахуванням всіх біологічних змін, якими управляє спека.

Більше рідини

Зневоднення - головна небезпека спекотного сезону, коли необхідна кожній клітинці тіла вода витрачається організмом швидше. Щоб не допустити небезпечних наслідків, настійно рекомендується підвищити щедрість пиття - але не більше, ніж на два-три склянки. Перевагу у виборі напоїв варто віддавати негазованої води, свіжовіджатому соку, гарячого зеленого чаю. Останній не тільки є відмінним помічником в боротьбі з жагою, але і, що дуже важливо в спеку, нормалізує тиск. Зелений чай - найкращий літній напій.

Менше білків

Продукти, багаті білком тваринного або рослинного походження, підтримують нормальну роботу внутрішніх органів і систем, але літо - пора року, коли налягати на білкову їжу не варто. Все тому, що при вживанні білків будь-якого походження утворюється надлишок азоту, що змушує організм використовувати підвищену кількість рідини.

Аналогічним «побічним» ефектом відома сіль. Надмірно солона їжа і літнє меню несумісні.

Жиру - ні!

Жир необхідний організму взимку, щоб зігрітися, а влітку таке навантаження йому ні до чого. Під час сильної спеки, коли рухова активність знижується і скорочуються витрати енергії, корисна низькокалорійна їжа. Здоровий раціон будується на фруктах і овочах. Але не забувайте, що жири - це життєво важливі органічні речовини, які повинні бути присутніми в меню людини незалежно від сезону. Оптимально, якщо добове співвідношення жирів до білків і вуглеводів не перевищує влітку 28%.

Дотримуємося режиму

Спека не сприяє легкому засвоєнню їжі, тому режим харчування влітку повинен грунтуватися на часу доби. Найбільш калорійні страви потрібно вживати в ранні години вранці або після 18.00 ввечері. У години пік можна дозволити собі легкі перекуски в поєднанні з великою кількістю гарячих напоїв.

Збережіть ці прості поради про те, як правильно харчуватися в жаркий період, і нехай літо приносить тільки позитивні емоції.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь