Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Чим годувати кішку? Як правильно годувати кота?

Для власників кішок не секрет, що хороші і якісні корми та коштують досить дорого. Проте, годувати кицьку потрібно кожен день, і економія грошей на кормі може коштувати тварині здоров'я, а то й життя. Часом господар робить помилку, пригощаючи кішку стравами зі свого столу. Слід пам'ятати, що людська їжа, багата присмачена приправами, спеціями, часом жирна або занадто гостра, не підходить для кішки.

Що ж робити в такому випадку, вирішувати повинен тільки сам господар тварини, але вибір не так вже й великий: приготовлена ​​власноруч для кішки їжа або ж придбання промислового харчування (сухих або вологих кормів). Напевно, перший варіант більш якісний і надійний, адже господар знає, якої якості продукти купив і як їх приготував. Але в питанні економії часу такий варіант не з найкращих - зайнятої більшу частину дня людина навряд чи зможе витрачати так багато часу на приготування для кота. Якщо розглядати придбання сухих і вологих кормів, то спочатку варто уважно вивчити склад продукту, прочитати відгуки покупців, а в ідеалі - проконсультуватися з лікарем.

Їжа, приготована в домашніх умовах:

Якщо власник віддасть перевагу натуральній їжі, то ось список продуктів, якими можна годувати кішку або кота:

  1. Нежирні (або знежирені) кисломолочні продукти (кефір, сметана, сир, йогурт). Такі продукти можна давати кішці, а то й виникає пронос. У зворотному випадку доведеться пригощати тварина препаратами кальцію.
  2. Молоко можна давати кішці, якщо у неї немає розлади шлунка після його вживання.
  3. Відварене м'ясо (яловичина / телятина, курка, індичка, кролик). Іноді м'ясо радять просто обливають окропом для збереження корисних речовин, але це загрожує зараженням бактеріями або паразитами.
  4. Субпродукти (печінка, серце, шлунки) можна чергувати з м'ясом, відварів і розрізавши на невеликі шматочки.
  5. Овочі (капуста (білокачанна, броколі, цвітна), шпинат, морква, кабачок, гарбуз, буряк). Овочі додаються до м'яса в співвідношенні 1: 5 і допомагають травній системі тваринного добре працювати.
  6. Риба (морська, відварена, позбавлена ​​від кісток) може вживатися кішкою в їжу не більше 1-2 разів на тиждень. Ніколи не варто годувати кішку сирої і річковою рибою, це небезпечно зараженням мікробами. Крім того, часте вживання може підштовхнути тварина до розвитку сечокам'яної хвороби.
  7. Відварені або сирі жовтки яєць (курячих (1 шт.) Або перепелиних (3 шт.)) - Не більше одного разу на тиждень.
  8. Крупи (рис, вівсянка, манка), відварені на воді і додані до м'яса або риби в співвідношенні 1: 5. Але часте споживання злакових для кішки не принципово з огляду на те, що вуглеводи не життєва важливі тварині.
  9. Масло (рослинна або вершкове) в кількості ½ чайної ложки 1 раз на день, яким можна заправити котяче блюдо.
  10. Зелень (петрушка, кріп, ячмінь, овес), її слід додавати в їжу або давати кішці погризти, якщо їй це подобається.
  11. Клітковина (наприклад, перемелені висівки) може додаватися до м'ясних страв.
  12. Вітаміни повинні прописуватися ветеринаром, як правило, 2 рази на рік. Не слід напихати кішку вітамінами постійно, адже при годуванні натуральною їжею в її організм надходять вітаміни і мінеральні речовини. Переважно поїти кішку вітамінами двічі на рік - навесні та восени.

Продукти, якими не можна годувати кішку або кота:

  1. Жирне м'ясо (свинина, баранина) приносить шкоду печінці тварини.
  2. Жирна і річкова риба - можливість захворювання стеатиту і зараження паразитами.
  3. Їжа зі столу (копчене, смажене, кисле, гостре).
  4. Алкоголь.
  5. Солодощі.
  6. Сіль.
  7. Цибуля.

Як видно, основою для натурального меню є подрібнене нежирне відварене м'ясо укупі з овочами. Можна придбати для тваринного дитяче харчування (м'ясні консерви в залізних або скляних банках). На м'ясному бульйоні можна також приготувати і кашу кішці, хоча і не варто давати її тварині щодня і у великих кількостях. Крім м'яса в раціон кішки можна включати щодня і кисломолочні продукти, в разі, коли тварина їх любить, а організм приймає. Не варто купувати для тваринного ковбасу, сосиски, паштети через велику кількість спецій в їх складі. Приготовану вдома їжу для кішки ніколи не слід солити, додавати будь-які приправи - це веде до захворювань шлунка і нирок.

Готові промислові корми для котів і кішок

Якщо господар кішки віддасть перевагу сухим або вологим консервованим кормів, то перед покупкою таких слід уважно вивчити їх склад. Не варто покладатися на красиву упаковку, обнадійливу рекламу і обіцянки виробника. В хорошому якісному кормі м'ясо повинно переважати над іншими інгредієнтами. В ідеалі в складі корму не повинна бути консервантів, ароматизаторів, барвників, ГМО, кукурудзи, тобто тих компонентів, які несуть шкоду здоров'ю тварини. Варто звертати увагу на процентне співвідношення м'яса до інших компонентів в складі корму для кішок.

Перевагою годування хорошим кормом є його збалансованість, збагаченість вітамінами (тобто не доведеться купувати вітамінні комплекси для тварини). Готовий корм можна вживати відразу, відкривши упаковку, не потрібно проводити час на кухні біля плити. Бажано купувати корми класу супер-преміум - саме в їх складі найбільшу кількість м'яса за відсутності хімічних добавок. При виборі готових кормів можна звернути увагу на спеціалізовані види продуктів: для стерилізованих, які ведуть активне життя, літніх, які страждають на сечокам'яну хворобу, з чутливим травленням кішок.

При виборі промислових кормів для кішок не слід:

  1. Постійно міняти марки кормів.
  2. Давати тварині натуральну і готову покупну їжу одночасно.
  3. Різко переводити кішку з натуральної їжі на сухий або вологий корм.
  4. Обмежувати тварину в чистій воді або забувати міняти її вчасно.

Як правильно годувати:

При годуванні кішки хоч домашньої натуральною їжею, хоч покупної, слід завжди ставити тварині миску з чистою питною водою. Особливо гостро в воді потребують кішки, що харчуються сухими кормами, позбавленими вологи. Доросле здорова тварина слід годувати 2 рази в день. Кошенят (їх привчають до дорослої їжі поступово, починаючи з 1 місяця життя), вагітних і годуючих кішок годують 4 рази на день.

Розмір порції розраховується залежно від ваги тварини, приблизно по 40-60 г корму на кілограм ваги тварини. Переважно годувати кішку вранці і ввечері, при цьому після трапези слід прибирати миску і ретельно її мити. Залишати корм в мисці після їжі не слід. По-перше, їжа може зіпсуватися і засохнути. По-друге, у кішки будуть змиті поняття про те, коли ж саме приходить час прийняття їжі. Крім миски з водою можна поставити для кішки горщик з травичкою, яку можна придбати в зоомагазині або посіяти самостійно.

Мабуть, натуральна їжа, приготована власником, може стати більш корисною для кішки, але в цьому випадку можна недодати тварині корисних речовин (наприклад, не всі тварини люблять овочі, зелень, каші і. т. д.). До того ж приготування вимагає часу. Придбання готових кормів може стати гарною альтернативою домашньої їжі тільки в тому випадку, якщо корм якісний і хороший, а значить, дорогий.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь