Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Вища освіта в Польщі: що потрібно знати

Як і більшість країн Європи, Польща є учасником Болонського процесу. Відповідно до його правил, польська система наукових ступенів складається з трьох рівнів.

  1. Бакалавр або бакалавр-інженер (Licencjat або Inzyneir). Присвоюється після 3-4 років навчання.
  2. Магістр (Magister). Для її отримання необхідно пройти додаткове навчання протягом 2-3 років.
  3. Доктор наук (Doctor). Стати володарем цього ступеня можна після закінчення чотирирічної докторантури та захисту дисертації.

Програми отримання деяких спеціальностей не передбачають поділу на бакалаврат і магістратуру. Так, майбутні юристи і медики повинні відучитися не менше 5 років, після чого їм присвоюється ступінь магістра в обраній галузі знань.

Навчання в державних вузах Польщі безкоштовно для її громадян. Надходження здійснюється на основі конкурсу атестатів.

Навчальний рік в польських вузах розділений на два семестри:

  1. зимовий (з 1 жовтня до 31 січня);
  2. літній (з 23 лютого до 20 червня).

В кінці кожного півріччя студенти здають іспити з пройдених предметів, які оцінюються за звичною для наших співвітчизників п'ятибальною системою.

Куди вступати або найпопулярніші університети Польщі

Сьогодні на території країни працює близько 450 приватних і державних вузів. Найвідомішим з них є Ягелонський університет (Uniwersytet Jagielloński) в Кракові, названий на честь діяльності в 1400 році короля Ягайла. У наш час в ньому працюють 15 факультетів, на яких навчається близько 50 000 студентів з різних країн світу.

Також популярністю користуються вузы Вроцлава, в  яких також надають високий рівень знань.

Головний суперник Ягелонського університету - Варшавський університет (Uniwersytet Warszawski). У 2015 році ці два вузи поділили між собою перше місце в рейтингу кращих польських навчальних закладів, складеному освітнім фондом Perspektywy. У різний час Варшавський університет закінчували майбутні перші особи Польщі та інших країн, наприклад:

  1. Лех Качинський (президент Польщі);
  2. Іцхак Шамір (прем'єр-міністр Ізраїлю);
  3. Тадеуш Мазовецький (прем'єр-міністр Польщі).

Найпрестижніший приватний вуз країни - Академія імені Леона Козьмінського (Akademia Leona Koźmińskiego). За версією міжнародної ділової газети Financial Times, вона визнана кращою бізнес-школою не тільки в Польщі, а й у всій Центральній Європі. Студенти Академії імені Леона Козьмінського вивчають юриспруденцію, економіку, соціологію та менеджмент. Залежно від обраного факультету вартість навчання в ній може коливатися від 6 000 до 29 000 злотих на рік.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь