Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Книги: електронні чи паперові?

Радянський союз свого часу вважався найбільш читаючою країною в світі. Незважаючи на те, що хороші (популярні) книги завжди були дефіцитом, їх шукали і діставали, а якщо і не діставали в свої особисті бібліотеки, то йшли в бібліотеки і читали, читали, читали...

А у вас є домашня бібліотека? У мене є, займаючи аж два величезних відсіки шафи-купе. Ой, скільки ж там можна було б розмістити всього іншого потрібного, - кажу дружині. А скільки пилу вбирають в себе ці книжкові полиці! Так у мене в електронну книгу закачано не менша кількість літератури. І все це не займає місця... Так і лаємося з дружиною.

Незважаючи на зростання популярності електронних книг, паперові видання не думають здаватися. Магазини, що продають книги на паперових носіях, як і раніше затребувані. Причому, динаміка зростання продажів паперових видань книг свідчить про виражені тенденції їх популярності.

Втім, статистика продажів електронних книг теж говорить на їхню користь. Так, в 2015 році в порівнянні з 2014 роком в Україні було продано на 75 відсотків більше електронних книг. У грошовому вираженні ринок продажів електронних книг в 2015 році склав 1,7 млн. гривень. А за прогнозами експертів «ЛітРес», в 2016 році цей ринок перевищить суму в 3 млн гривень.

Головним плюсом електронних книг перед паперовими (крім займаного місця) українці називають безкоштовність. Зрозуміло, що в переважній більшості випадків ця безкоштовність нелегальна. За даними експертів книжкового ринку, українці платять лише за кожну двадцяту книгу, скачану з інтернету. Тим самим сайти, які продають легальний літературний контент, позбавляються значної частини своїх можливих доходів.

Боротьба з ресурсами, що поширюють нелегальний контент, зараз йде. І дещо в цьому плані вже зроблено. Правда, на це «дещо» вже винайдено велику кількість обхідних шляхів. І тим не менше, експерти прогнозують, що якщо боротьба з нелегальним розповсюдженням літературного контенту дасть результат, то це вдвічі збільшить аудиторію книжкових сайтів.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь