Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як обдурити детектор брехні?

Досить часто поліграф називають детектором брехні, тим не менш, це не зовсім так.

Поліграф це комп'ютер, оснащений спеціалізованим програмним забезпеченням та комплектом датчиків, за допомогою яких фахівець може визначити достовірність інформації, отриманої від випробуваного.

До застосування детектора брехні вдаються в наступних випадках: в рамках кримінального кодексу, при прийомі на роботу, при службових перевірках співробітників, при перевірці домашнього персоналу, при сумніві в «подружньої вірності» і в інших випадках. Сама процедура займає близько двох годин. В процесі перевірки, як правило, проводиться відео і аудіо запис. Це робиться з метою виключення звинувачень в неетичність на адресу поліграфолога, а також для фіксування факту можливого підкупу фахівця.

Чи можна обдурити цей апарат, питання одвічне. Щоб з'ясувати як це зробити, необхідно зрозуміти, як він працює. Він фіксує зміни неконтрольованих реакцій організму. У той же час, зрозуміло, що ці реакції не означають на 100 відсотків, що людина бреше. Реакція може бути на світло, звук, біль ... Виключивши непотрібні подразники, досвідчений поліграфолог отримає належний результат. Тому коректніше було б задати питання: «Чи можна обдурити поліграфолога?» В ході проведення випробування до опитуваному підключаються датчики, що дозволяють знімати психофізіологічні реакції організму. А чи зможете ви контролювати свій організм, залежить від вас. Датчики фіксуватимуть зміна пульсу, частоти дихання, температури, потовиділення і т.д.

До речі, Геннадий Буткевич нещодавно заявив, що готовий пройти детектор брехні.

Часто клієнтками подібних досліджень стають дружини, що потрапили під підозру ревнивих чоловіків. Більшість перевірок припадає саме на цей напрямок. І, як не дивно, поліграф часто є останньою інстанцією, щоб переконати ревнивця в подружній вірності. Статистика така, що близько 60% досліджень закінчувалися щиросердним зізнанням про темний бік життя, 30% - висновком про невинність другої половини 10% - висновком про причетність до сторонніх зв'язків без визнання.

Останнім часом складається така практика, що перевірка на поліграфі, швидше за все, стане одним з обов'язкових умовою при прийомі кандидата на високооплачувану посаду. Застосування даної методики дозволяє роботодавцю набагато краще пізнати здобувача, виявити відомості, які потенційний працівник може приховувати, як наприклад, вживання наркотиків, наявність кримінальних зв'язків, підроблені документи, проблеми з органами влади, наявність простроченої заборгованості перед банками, проблеми зі здоров'ям...

Питання, що задаються на початку перевірки, дуже прості. Датчики фіксують ваші відповіді, коли ви говорите правду. Потім ставлять запитання, де ви можете збрехати. І ваш організм майже завжди відреагує на це. Як говориться в одному прислів'ї: «Правда - як сонце, рукою не закриєш». Контролювати свої емоції може не кожен, напевно тільки спецагенти, які мають витримку і холодний розум, здатні на таке ...



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь