Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Про шкоду і користь суші

Для більшості суші більше вже не є екзотикою, а стало звичайною частиною раціону. Але суперечки з приводу того, користь чи шкоду таїть в собі це японське блюдо, до сих пір не припиняються. Давайте спробуємо разом в цьому розібратися.

Для того що б розуміти, про що ж все таки йдеться, потрібно розуміти як і з чого готують суші. Суші не можна порівнювати ні з ким із російських або європейських рибних страв. У них відмінно поєднується унікальний смак і дуже ніжна текстура. Головними інгредієнтами суші є: рис, морська риба, пресовані водорості, а так само в якості начинки можуть бути присутніми, овочі і фрукти. Але головною особливістю в приготуванні цієї страви є те, що їх не піддають жодної термічній обробці. Використовуються тільки свіжі продукти, так як японці впевнені в тому, що вживання в їжу свіжої, необробленої риби, не тільки зміцнює здоров'я, але і продовжує життя.

Вченими доведено, що в деяких сортах риби, наприклад в тунці або лососеві, які досить часто присутні в суші, міститься ртуть. А як всім відомо, це дуже небезпечний для здоров'я людини елемент. Але говорити про те, що в стандартній порції суші такої риби настільки багато, це явне перебільшення. Якщо уважно подивитися на суші, то можна не озброєним оком побачити, що основна маса цієї страви це - рис, водорості, овочі і навіть омлет. І навіть якщо припустити, що кожен день ви будете харчуватися тільки суші, в результаті ви все одно, не з'їсте більше 150 гр. сирої риби за тиждень. Медиками ж поставлений верхня межа в споживанні жирної риби аж в 600 грамів, для дівчаток і вагітних жінок в два рази нижче. Та й хто стане їсти щодня вранці, в обід і ввечері одні суші?

До речі, за адресою odessa.eda.ua/sushi ви можете вибрати найкращі суші в Одесі та замовити доставку собі додому!

Суші можна вважати дієтичною їжею, в порівнянні з тим що ми споживаємо зазвичай на обід. В однієї стандартної порції ролів міститься близько 350 кілокалорій, а також 3,6 грамів жирів, що також вважається досить низьким. Варто відзначити і те, що насичених жирів в складі цієї страви всього 2 грами. А як ми знаємо саме вони є причиною підвищення холестерину. Якщо порівнювати суші зі звичайним гамбургером, то в ньому таких жирів в 7 разів більше.

Сіль - це єдиний компонент страви, який можна вважати шкідливим. Багато хто вважає, що соєвий соус - це майже корисна заміна «білої смерті». Це оману. Денна норма вживання солі дорослою людиною, становить 6 грамів, а в 2-3 ч. Ложки соусу її міститься до 1 грама, тому краще цим продуктом не зловживати. Якщо вам хочеться додати страві гостроти або пікантності, то краще скористайтеся імбиром або гірчицею васабі. Потрібно відзначити, що васабі так само має антисептичні властивості.

Існує думка про те, що разом з суші можна поглинути порцію паразитів, який надалі почнуть розмножуватися у вас в животі і навіть в мозку. Паразити дійсно живуть в рибі, і такі випадки були зареєстрований в Японії. Але вся справа в тому, що всі паразити гинуть при температурі трохи нижче -4 ° С, так що якщо рибу виловили не прямим при вас і тут же подали вам на стіл, то турбуватися вам не про що. А також якщо ви вирішили скуштувати суші, слід вибирати великий відомий ресторан.

У суші міститься різноманітне кількість вітамінів, мікроелементів і омега-3 жирних кислот, що зберігаються в продукті, так як страва не піддається термічній обробці. Споживання суші в їжу підвищує розумову активність, покращує діяльність шлунка, серця і судин. Для гарного травлення нам просто необхідна клітковина, яка міститься в достатній кількості в рисі.
Крім усього вище перерахованого, також можна сказати, що згідно з науковими даними, у завзятих курців регулярно вживають в їжу суші, набагато нижче небезпека ракових захворювань легенів. А також це блюдо допомагає позбавиться від депресії. Такий вплив суші пов'язано з поліненасиченими жирними омега-3 кислотами, наявними в рибі. Доведено, що діти, які щодня вживають в їжу риб'ячий жир, виростають врівноваженими людьми.

Але є і зворотна сторона медалі. Азіатськими вченими було доведено, що при вживанні сирої риби, є ймовірність захворювання на рак печінки. А також симптоми хвороби зовсім не обов'язково проявляться відразу, це може статися через кілька років.

Але все ж хочеться відзначити, що вживаючи суші в помірних кількостях, в хорошому, відомому ресторані, чи не налягаючи на соєві соуси, а може бути навіть і замінюючи їх корисним васабі, ви не тільки зменшите до нуля можливість завдати шкоди своєму здоров'ю цією стравою, але і отримаєте масу корисних мікроелементів та вітамінів, що сприяють поліпшенню самопочуття і дають заряд бадьорості на весь день.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь