Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Комп'ютерна томографія для чого вона потрібна?

Зазвичай комп'ютерну томографію називають КТ. Комп'ютерна томографія - це обстеження, що проводиться рентгенівськими променями по людському тілу. Але це не той двомірний рентген, який найчастіше використовують лікарі, а зовсім інший і навіть більш корисний, хоч і малопоширений. КТ на відміну від простих рентгенів робить багатошаровий знімок. Кількість може досягти 64 штуки.

Можна сказати, що комп'ютерна томографія це комп'ютер, який схрестили з рентгеном. Головна особливість ця у тому, що апарат являє чітку картину дослідженої частини, тобто може зафіксувати навіть найменші відхилення в тканинах, мозку, судинах і так далі. Плюс цього дослідження полягає в тому, що є абсолютно безболісним, комп'ютерна томографія ціни вже доступні. Для більш точного результату, використовують метод контрастного посилення області, яку досліджують, що б виявити хворобу або патологію.

Мінуси комп'ютерної томографії.

Перше, що варто відзначити - це те, що навіть це хоч і розумний рентген, але все ж він піддає наше тіло випромінюванню. Правда, сучасні апарати зменшують це випромінювання, але все-таки воно є.

Другий мінус полягає в тому, що такий рентген дає уявлення тільки про зовнішній вигляд будь-якого органу, але не його анатомічна будова. Так що КТ в цьому поступається МРТ, хоча, що б була справедливість, варто відзначити, що МРТ має багато обмеження. Наприклад, наявність імплантатів або металевих предметів.

А найостанніше, що досить засмучує, так це те, що такий чарівний рентген не у всіх клініках є. Крім того, що цей апарат коштує недешево, так для нього ще потрібен спеціальний персонал, а також приміщення, в якому проводилося б дане дослідження.

Значення КТ.

А навіщо потрібна комп'ютерна томографія? А відповідь проста. Це обстеження допомагає виявити яке-небудь захворювання на ранніх стадіях. У приклад можна взяти деякі види онкологічних захворювань. Всім відомо, що будь-яке захворювання, навіть онкологія, лікується ефективніше, якщо воно буде виявлено завчасно. Також такий вид дослідження допомагає найбільш точно дізнатися, якою була реакція організму на курс хіміотерапії або ж променевої терапії.

До речі, больница семейной медицины допоможе вам пройти КТ та отримати необхідні консультації на основі результатів.

Але не тільки цим все обмежується. КТ, досліджуючи органи, може виявити патології. Вона робить свій внесок в діагностиці патологій головного мозку. Це дуже добре тим, те, що комп'ютерна томографія рятує життя багатьох людей.

Крім того, така томографія може зробити діагностику судинних захворювань. За допомогою цього, лікар може виявити тромбоз, бляшки навіть в самих дрібних артеріях. Але це ще не все! Такий апарат може обстежити кістки на виявлення будь-яких хвороб. Наприклад, остеопороз.

Ця стаття не є медичним посібником, тобто, якщо ви захотіли пройти КТ, прохання, проконсультуйтеся з лікарем! Постарайтеся отримати від нього детальну інформацію, можливі протипоказання.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь