Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Користь окулярів для комп'ютера - міф чи реальність?

Електронні гаджети - незамінні супутники сучасної людини. Навіть під час літніх відпусток ми вмудряємося провести масу часу за екранами ноутбуків, планшетів і смартфонів.

З настанням офісних буднів цей час збільшується майже вдвічі: вранці новинна стрічка в смартфоні, потім восьмигодинний робочий день за комп'ютером, ввечері пошук інформації, ігри, фільми - і все знову з використанням ноутбука або планшета. На жаль, це погано позначається на зорі. Чим шкідливі електронні гаджети, чи дійсно окуляри здатні захистити очі і чому синьо-блакитне світло корисний для здоров'я, а синьо-фіолетовий небезпечний, читайте в нашій статті.

Володимир Золотарьов, лікар-офтальмолог: «XXI століття привнесло в офтальмологію ще одне очне захворювання - хронічну втому очей, що виникає через частого використання електронних пристроїв. Багато хто не з чуток знайомі з його симптомами: різзю в очах, печіння, відчуттям сухих очей, тимчасовою втратою фокусування, білими мушками. Ці симптоми, як правило, проходять протягом декількох хвилин, варто тільки зробити легку розминку для очей або скористатися очними краплями. Однак симптоми не зникають безслідно. Сітківка ока в деяких випадках піддається незворотних змін. Ще в 1970-х роках вчені виявили, що частина спектра видимого світла, а саме синьо-фіолетова, надзвичайно небезпечна для сітківки ока. Вплив цього світла - одна з причин розвитку вікової макулярної дегенерації сітківки. Вже в 2011 році компанія Essilor разом з Паризьким інститутом зору змогли встановити точну довжину хвилі синьо-фіолетового світла, вплив якої найбільш небезпечно для клітин сітківки.».

До речі, в інтернет-магазині http://medoptika.kiev.ua ви можете придбати відмінної якості окуляри для роботи за комп'ютером за вигідними цінами.

Синьо-фіолетовий vs синій

Весь спектр світла можна умовно розділити на невидиме і видиме світло

  1. Невидиме світло - це ультрафіолетове випромінювання, яке може привести до виникнення і розвитку серйозних очних захворювань, включаючи катаракту. На жаль, єдиний спосіб радикальної боротьби з катарактою - хірургічне втручання.
  2. Видиме світло, на відміну від невидимого, буває як корисним, так і шкідливим. Найбільш шкідлива його частина, синьо-фіолетова, випромінюється екранами електронних пристроїв і в спектральному вигляді знаходиться найближче до ультрафіолетового випромінювання. Високочастотна частина видимого спектру в повному обсязі досягає клітин сітківки. Саме вплив синьо-фіолетового світла стає однією з основних причин поразки сітківки і розвитку сліпоти в розвинених країнах. Тому при роботі за комп'ютером необхідно забезпечити захист зору: одягати окуляри зі спеціальними лінзами. Решта видима частина світла випромінюється сонцем і корисна для очей і здоров'я, особливо синьо-блакитний спектр, який впливає на біоритми організму, а також на пам'ять, увагу, здатність до концентрації. Лінза діє за принципом вибіркового фільтра, блокуючи небезпечний світ і безперешкодно пропускаючи корисний синьо-блакитний.

Правила безпечної роботи за комп'ютером:

  1. - Одягайте захисні окуляри, навіть якщо у вас ідеальний зір. Так ви збережете здоров'я очей і уникнете неприємних симптомів перевтоми.
  2. - Відпочивайте! Обов'язково влаштовуйте кожні тридцять-шістдесят хвилин відпочинок для очей, поморгайте, сфокусуйте зір на предметах, які стоять далі від монітора, зробіть просту зарядку для очей.
  3. - Слідкуйте за відстанню між вами і монітором. Воно повинно бути не менше п'ятдесяти сантиметрів.
  4. - Дотримуйтесь чистоти. Будь-які, навіть самі унікальні покриття для лінз гірше справляються зі своєю роботою, якщо забруднені.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь