Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Вибираємо насіння огірків

Огірки. У пам'яті спливають назви: Вязниковского, Струмочок та Роднічок, а в народі вже про якусь Клавдію говорять. Боже мій, а ціна-то на це насіння ... З золота вони, чи що? Як же зрозуміти, як розібратися в тому розмаїтті сортів і гібридів, які пропонують нам сьогодні селекціонери і ринок?

Спочатку визначаємося з місцем, в якому будемо вирощувати майбутній урожай - в теплиці або у відкритому грунті.

Якщо в теплиці, то знадобляться тільки самозапильних (партенокарпические) гібриди. Самозапилюватися бувають тільки гібриди і тільки длінноплетістие і, як правило, з пучковим розташуванням зав'язей, що робить їх дуже врожайними. Витрата насіння таких огірків невеликий - зазвичай дві-три штуки на м2.

Чим ще хороші гібриди - так це тим, що вони більш стійкі до багатьох хвороб і до несприятливих умов. Там, де прості сорти починають гинути, гібриди, в залежності від розроблювальних властивостей, показують кращі результати.

Якщо ви збираєтеся вирощувати огірки у відкритому грунті або в теплиці з тимчасовим укриттям, то вам підійдуть огірки всіх видів, як самозапильних, так і бджолозапильних.

До речі, вас також може зацікавити огурец гектор f1, який можна придбати на сайті fermercenter.com вже сьогодні.

Багато садівників воліють кущові (короткоплетисті) форми огірків, мотивуючи це тим, що з ними менше роботи. Дійсно, кущові огірки не вимагають підв'язки. Але, щоб отримати хороший урожай з таких рослин, потрібна загущена посадка - до 40 шт. насіння на 1 кв.м. Фасуються ж таке насіння по 0,5 - 1 г в пакетик. В одному грамі налічується близько 30 шт насіння. Щоб посадити грядку довжиною в п'ять метрів, буде потрібно приблизно 100 -120 шт. насіння. Кущові огірки бувають тільки сортовими.

Плетистие огірки більш врожайні і вважають за краще підв'язку, що багато наших городники не люблять робити або не встигають. У цьому випадку варто садити огірки на більшій відстані, ніж рекомендується на пакетику, особливо високоврожайні гібриди з пучковим (або букетний) розташуванням зав'язей, які можуть бути як бджолозапильні, так і самозапилюватися. Таких насіння потрібно одна-дві штуки на м2. Отже, на грядку в п'ять метрів знадобиться всього один пакетик c вісьмома-десятьма насінням, який за ціною буде коштувати, як дві-три упаковки з простими сортами.

Якщо ви віддаєте перевагу садити бджолозапильні сорти і гібриди, то для отримання високого врожаю краще садити, перемежовуючи різні сорти з обов'язковим підсаджування сортів з великою кількістю чоловічих квітів. Наприклад, «Витончені» - для кращого запилення. Але насіння, отримані від такого врожаю, не годяться для подальших посадок, так як неконтрольовано переопиляются і стають стихійними гібридами або сортами - часто зовсім ні з кращими властивостями. Як кажуть, вироджуються.

Якщо ви не плануєте консервувати, то купуйте насіння салатних огірків (ця інформація завжди є на пакетиках) - у них більш ніжна шкірка, хоча і багато, призначені для консервування, мають чудовий смак.

Таким чином, керуючись умовами виростання ваших рослин (в теплиці або у відкритому грунті) і побажаннями, що пред'являються до розмірів (довгі салатні або засолювальні корнішони, а то і овочі); увазі (гладкі або горбисті; бурошипні, чорношипні або білошипні); габитусу (кущові або довгоплетисті); термінами дозрівання, ви почнете орієнтуватися в назвах сортів і гібридів.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь