Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Бізнес на вирощуванні соняшнику в Україні

Навіть загальні розрахунки показують високу рентабельність при середньо несприятливих умовах вирощування.

Родючі ґрунти на більшій частині території України дають можливість місцевим аграріям при порівняно низьких витратах досягати високої рентабельності бізнесу на вирощуванні соняшнику. Наявність сортів і гібридів насіння соняшнику української селекції також сприяє зниженню витрат, дозволяючи, навіть невеликим за розміром фермерським господарствам, отримувати гарний прибуток на продажу насіння соняшнику навіть при обробленні 1 гектара землі.

Міні бізнес-план по вирощуванню соняшнику

Навіть загальні розрахунки показують високу рентабельність при середньо несприятливих умовах вирощування. Для розрахунку ми візьмемо:

1. Земельна ділянка площею 1 гектар.

2. "Hornet" - недорогий гибрид подсолнечника, купити його можна на сайті інтернет-магазину посівного матеріалу і пестицидів seed-ua.com, за вигідною ціною.

Чому саме насіння гібрида соняшника "Hornet"? По-перше, він новий, невироджених, але перевірений в реальних умовах вирощування. Потенціал врожайності дорівнює 43 ц / га, але реальна врожайність, для прикладу візьмемо Херсонську область, - 27 ц / га. Також, в порівнянні з іншими гібридами під технологію "Сумо", він коштує значно дешевше.

Засоби захисту рослин

Для виходу на плановану врожайність нам слід забезпечити поживними речовинами і захистом, як насіння, так і весь майбутній посів. Мінімальним набором є добрива та засоби від бур'янів, важливо закласти в розрахунок спочатку ці витрати, так як вони є обов'язковими.

Для повного позбавлення від бур'янів і хорошою підгодівлі ґрунту нам знадобляться:

- Гербіцид "Гренадер". Вартість - 986,58 грн / кг. Найбільш вигідне рішення для знищення дводольних бур'янів після сходів на соняшнику, і вкрай економне. Норма витрати на 1 га становить 15-25 грам, залежно від вегетірованія бур'янів. Тобто, на 1 га нам знадобиться максимум 25 грам або 25 грн.
- Гербіцид "Ореол Максі". Ефективний від злакових бур'янів, варто 282.69 грн / л. Норма витрати: 0,8-1,2 л / га. У перерахунку на нашу площу нам знадобитися 1,2 літра гербіциду, що складе 339,22 грн.
- Добриво "Нитроаммофоска". Високоефективне комплексне азотно-фосфорно-калійне добриво. Норма внесення - 200 кг / га, ціна - 1800 грн.

Витрати на с/г техніку

Один гектар землі вручну обробити можна, але для чистоти експерименту необхідно розрахувати витрати на використання техніки. Якщо її ви плануєте купувати, то тут розрахунки будуть індивідуальними, так як амортизація, з / п оператора та інші витрати будуть різними. Ми вважаємо собівартість з розрахунку оренди:

1. Передпосівна обробка буде проходити в три етапи, і коштувати в загальному - 650 грн, з них: оранка - 250 грн / га; культивація - 250 грн / га; посів - 150 грн / га.
2. Обробка гербіцидами в 2 етапи (окремо Гренадер і Ореол Максі) - 150 грн / га кожна. Всього: 300 грн.
3. Прибирання обійдеться вам найдорожче - 500 грн / га.
4. Паливо. Шість обробок 1 га (6 Х 17 грн / л) = 102 грн.

Рекомендуємо орієнтуватися на витрати по паливу - 10л ДТ / га за ціною 17 грн / л при середній вартості на стаціонарних заправних станціях 19 грн / л.

Всі наведені вище ціни реальні станом на дату публікації цієї статті, якщо ви знайдете дешевше - відмінно, дорожче - торгуйтеся!

Всього, до збору врожаю доведеться витратити:
- Закупівля насіння - 535,50 грн.
- Закупівля гербіцидів і добрива - 2163,88 грн.
- Обробка землі - 1552 грн.
Разом витрати: 4251 грн.

Якщо Ви все зробили правильно, то отримаєте урожай 2,5-2,7 т / га. Найнижчою ціною на елеваторах України на дату публікації цієї статті була ціна 10100 грн / т. Дохід з 2,5 тонн - 25250 грн.
Чистий прибуток ( "на руки" після вирахування всіх витрат) - 20998 грн.

У самому несприятливому випадку, якщо ваші посіви будуть атакувати комахи, вражати хвороби і буде потрібна додаткова підсушування перед збором врожаю, витратна частина може збільшитися на 726,30 грн:

- Фунгіцид "Карбезім" (боротьба з хворобами соняшнику на етапі прояви симптомів) 1л / 1га = 205,74 грн;
- Інсектицид "Залп" (проти комах-шкідників) 1л / 1га = 231,12 грн;
- Десикант "дикват" (підсушування) 2л / 1га = 289,44 грн.

Навіть в цьому, практично нереальне випадку, чистий прибуток складе 20272 грн, що дорівнює понад 470% рентабельності.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь