Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Інтеркулер: вичавити максимум зі свого мотора!

У гонитві за додатковою потужністю автоконструктори прийшли до створення турбокомпресора, який на сьогоднішній день став одним з неодмінних умов спортивного тюнінга. Турбіна жене повітря у впускний колектор під тиском, а значить, його більше потрапляє в камеру згоряння. При дотриманні стехиометрической пропорції досягається максимальна віддача потужності від згорає палива, так що чим більше повітря зайде в циліндр - тим більше палива можна подати і тим більше буде потужність мотора.

Однак закони фізики не дозволяють просто так отримати приріст потужності. Під час стиснення в турбіні повітря нагрівається, що в свою чергу викликає зменшення його щільності. Чим гарячої повітря, тим гірше згоряє паливо і тим вище ймовірність детонації відпрацьованих газів. Для охолодження повітря, що надходить від турбіни в двигун і використовується теплообмінник - інтеркулер.

До речі, ви можете легко та просто купить радиатор интеркулера на сайті luzar.ru за найвигіднішими цінами.

Завдання і протиріччя конструкції

На відміну від радіатора охолодження двигуна, інтеркулер виплнять дещо інші завдання і працює не з рідиною, а з повітрям. Основне протиріччя закладено в самому принципі роботи і поки залишається непереборною для конструкторів.

Повітря, виходячи з турбіни, нагрівається і від стиснення, і від тепла випускної системи. Потім він проходить в радіатор інтеркулера, і тільки після того, як радіатор повністю заповнений під потрібним тиском, повітря надходить далі. Ця затримка додатково збільшує час турболага - реакції турбіни на натиснення педалі газу. І чим більший об'єм інтеркулера, тим довше буде турболаг. При цьому робити інтеркулер менше, ніж необхідно для ефективного охолодження повітря, нераціонально.

Друге протиріччя криється у внутрішній конструкції. Трубки, по яких проходить повітря, повинні мати оптимальну форму і площа перетину, щоб дотримати баланс між ефективним охолодженням (а радіатор працює краще, коли трубки плоскі і повітряний потік турбулентний) та мінімальними втратами тиску (а вони менше, коли трубки круглі в перерізі і потік ламінарний). Тут також вираховується оптимальне значення між втратами тиску і якістю охолодження.

Поки що створити інтеркулер з 100% ефективністю (охолодження повітря до температури навколишнього середовища при збереженні тиску) не вдалося нікому. Найкраще, що пропонують конструктори - компроміс між плюсами і мінусами конструкції, що забезпечує комфортне використання пристрою, при цьому ефективність 70% вважається дуже хорошим показником.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь