Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Кава: користь і шкода організму

Цей напій давно завоював світ. Існує майже сто видів кави. Проведено десятки досліджень різними вченими. У статті міститься багато цікавого про каву: користь і шкода якого обговорюється регулярно, які ще є відмінності між меленим і розчинною кавою.

Натуральна і сублімована кава - користь і шкода

Зерно кави схоже за своєю структурою зі злаками і ділиться на 2 основні частини:

  1. зовнішня оболонка;
  2. внутрішня оболонка.

В процесі росту в зерні кави набирається два види алкалоїду:

  1. в зовнішній оболонці - кофеїн;
  2. у внутрішній оболонці - теобрамін.

Якщо ви варите каву з мелених зерен, ви в результаті отримаєте напій з вмістом обох алкалоїдів. Ефекти від кофеїну настає практично відразу і триває до 25 хвилин. Вони по суті дуже прості. Відбувається звуження кровоносних судин всіх органів людини, крім нирок. У нирках судини навпаки розширюються. Внаслідок цього у всіх органах зростає артеріальний і венозний тиск, в нирках кровотік посилюється. У людини з'являються позиви помочитися світлою сечею.

Коли ефекти від кофеїну проходять, починається дія теоброміну. Він в свою чергу навпаки розширює всі ті речі, крім нирок, в яких судини звужуються. В результаті системне тиску організму знижується, а в нирках, навпаки, кровотік знижується. Організм починає відчувати дискомфорт в області нирок.

Тому в хороших кав'ярнях разом з кавою приносять склянку чистої води. Вода не дозволить теоброміну погіршити кровотік в нирках, і ви не відчуєте дискомфорту.

Так як цінна оболонка зерна кави - зовнішня, то саме її використовують у виробництві кофеїн-містять медичних препаратів (наприклад, цитрамон чи Ескоф'є) і різних енергетиків. Решта внутрішня частина використовується у виробництві розчинної (гранульованого) кави.

Деякі виробники розчинної (гранульованого) кави вказують, що в продукті відсутня кофеїн, але більшість цього не робить. За фактом в будь-якому гранульованому (розчинній) кави присутні не більше 10% фракції зовнішньої оболонки кавового зерна. Як наслідок, розчинна кава не приносить бадьорості, тиск не підвищується, а, навпаки, виникає сонливість.

Тому відчуття бадьорості людина отримує тільки з меленої кави. Але потрібно бути готовим до теобраміновому ефекту, незалежно від виду і сорту кави. Теоброміновая стадія триває близько 1 години.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь