Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

По якій візі їхати працювати до Польщі?

Ні для кого не новина, що законне працевлаштування за кордоном на увазі обов'язкову наявність робочої візи, і Польща не виняток.

Найбільш популярним типом такого дозвільного документа серед українців є польська національна «робоча» віза (категорія D). Цей тип віз є довгостроковим, з терміном перебування від 90 днів, але не більше року, маючи при цьому можливість перебувати в інших країнах Шенгенської угоди до 90 днів в одному півріччі.

Нижче ми постараємося більш детально розкрити для Вас це питання, а детальніше ви можете дізнатися на сайті.

Виділяють дві категорії таких віз:

  1. • D-05 (180 / 180,180 / 360)
  2. • D-06 (360/360)

Категорію D-05 відкривають на підставі запрошення від роботодавця (Oświadczenie). Це документ є Заява доручити іноземцю виконання робіт. Ще цю візу називають «піврічної», тому що вона дає право перебувати працювати в Польщі не більше 180 днів на рік. Причому цей проміжок часу може бути прописаний як одним періодом (180/180), так і розбитий на кілька менших тимчасових діапазонів (180/360) - це так звані «коридори». Можна додати, що кількість в'їздів може бути один, два або безліч (MULTI-віза).

Перевагою візи категорії D-05 є простота і стислі терміни в процедурі оформлення. Пакет документів мінімальний, а час оформлення, часто, не більше 2-3 тижнів. Так само працівник може вільно міняти місце роботи, якщо виникають будь-які труднощі або непередбачені ситуації.

Віза категорії D-06, або т.зв. Воєводська віза, видається на підставі запрошення від Воєводи (Zezwolenie na pracę). Цей дозвіл на роботу, зареєстроване запрошує роботодавцем, і вислане працівнику для подальшої подачі в Консульство РП або Візовий центр. Незаперечним плюсом даного запрошення є період перебування в Польщі, який дає можливість проживати і працювати протягом повного календарного року (360/360) !!! Не можна обійти увагою й інше важлива перевага - Воєводська віза повністю перекриває і анулює всі попередні «коридори» по іншим візами.

Процес оформлення і перелік документів схожий з процедурою відкриття «піврічної» візи, за винятком тільки термінів - вони можуть доходити до 45-60 днів в залежності від Воєводства в якому оформляють запрошення на роботу. Кількість в'їздів також може бути необмежена.

І ще! Важливо, що громадяни України звільнені від сплати Візового збору для подачі документів на категорію Національна польська віза, який для громадян інших країн починається від 35 євро.

Однозначно, висновок один: чинна спрощена система працевлаштування іноземців у Польщі прямо пропорційно відбивається на нескладності оформлення візи. Без сумніву, цим варто скористатися!



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


One thought on “По якій візі їхати працювати до Польщі?

Залишити відповідь