Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Для чого проводиться перевірка за допомогою поліграфа на роботі?

Практично всі керівники, які перевіряли своїх співробітників на поліграфі, стверджують, що така перевірка дає вражаючі результати, роблячи позитивний вплив на співробітників, а саме:

  1. працівники стають більш дисциплінованими;
  2. у них з'являється більше уважне і відповідальне ставлення до роботи;
  3. співробітники побоюються здійснювати будь-які дії, які можуть завдати шкоди компанії;
  4. істотно знижуються показники фінансових втрат компанії;
  5. в кілька разів підвищується працездатність співробітників;
  6. збільшується дохід компанії.

Перевірка співробітників на детекторі брехні в компанії проверка на полиграфе має масу переваг перед іншими методиками перевірки.

Наприклад, персонал, під час процедури перевірки, надає правдиві відомості про себе та про свою діяльність.

Крім того, на перевірку співробітників за допомогою поліграфа будуть потрібні мінімальні фінансові витрати. І часу така процедура відніме трохи.

Провівши перевірку персоналу за допомогою поліграфа, керівник зможе розташовувати тією інформацією про своїх співробітників, яку він не зміг би отримати, використовуючи будь-які інші методики перевірки.

Найбільш частіше керівники організовують перевірку своїх співробітників на детекторі брехні в наступних випадках:

  1. в разі, коли мала місце крадіжка на підприємстві;
  2. якщо стався витік інформації, яка має статус строго конфіденційної;
  3. для профілактики виникнення різних порушень.

Чи законна така перевірка?

Перевірка проходить в спеціальних кабінетах. Ще зовсім недавно люди могли дізнатися про тонкощі проведення перевірки на поліграфі лише з телепередач і кінофільмів. Сьогодні ж правоохоронні органи і багато організацій, в тому числі приватні підприємства, можуть дозволити собі перевірити людину на детекторі брехні, якщо він претендує на посаду, або вже перебуває в ній.

Важливо: Примушувати людину до проходження перевірки на поліграфі керівник права ніякого не має. Чинним законодавством не передбачена можливість проведення такого роду перевірки співробітників.

Однак якщо така вимога є обов'язковою і прописано у відповідних внутрішніх документах організації, пройти перевірку на поліграфі співробітник буде зобов'язаний. Адже, при прийомі на роботу, він поставив свій підпис під своїми функціональними обов'язками, тим самим погодившись з усіма умовами праці, в тому числі з можливістю застосування до нього перевірки за допомогою детектора брехні.

У будь-якому випадку, співробітник повинен дати свою письмову згоду на застосування до нього перевірки на детекторі брехні. Таким чином, можна сміливо стверджувати, що проведення перевірки на поліграфі, з точки зору законності, може носити рекомендаційний характер. А примус до проходження такої перевірки з боку керівників неприпустимо.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь