Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як правильно скласти резюме і як вибрати резюме ефективного кандидата

Настали важкі часи, компанії проводять оптимізацію витрат на персонал, в результаті, не тільки слабкі, але і хороші фахівці виявляються без роботи. Як консультант, я отримую все більше замовлень на персональний assessment і коучинг з метою підготовки до пошуку нового місця роботи і успішного співбесіди.

З чого почати підготовку до пошуку роботи? Відповідь проста: з складання свого резюме. Детально розберемо це питання, враховуючи всі нюанси і «підводні камені».

Резюме (французьке resume, від resumer - викладати коротко) - це підсумок, короткий висновок, короткий виклад. У контексті пошуку роботи резюме - це опис навичок і досягнень, отриманих на попередньому робочому місці, і також навичок і досягнень, що забезпечують успіх кандидата на новій роботі.

До речі, по ссылке ви можете знайти велику базу резюме спеціалістів різних напрямків.

Цілі резюме:

Ключова мета резюме - це інформування потенційного роботодавця про те, що кандидат з певними навичками та компетенціями знаходиться в пошуку роботи. Навіть якщо фахівець шукає роботу через друзів і знайомих, за типом «сарафанного радіо», роботодавець, запрошуючи його на співбесіду, в списку інших документів, завжди попросить резюме.

Важлива мета резюме полягає також у тому, щоб виділитися, звернути на себе увагу в великому потоці інших резюме.

Причому, виділитися необхідно так, щоб реально зацікавити роботодавця, що має вільну вакансію і організуючого пошук кандидата. Рекрутер повинен отримати враження, що це резюме кандидата, який має готові навички і зможе успішно працювати по функціоналу відкриту вакансію. Зазвичай рекрутер переглядає великий масив резюме, і на перегляд одного резюме витрачає всього 30-45 секунд, звідси зрозуміло, що написання відмінного резюме - не просте завдання.

У підсумку, мета резюме полягає в тому, щоб отримати запрошення на співбесіду, на якому роботодавець отримає перше враження про кандидата, і також подивиться інші документи (дипломи, сертифікати, трудову книжку, паспорт і ін.). І звичайно, проведе співбесіду з кандидатом.

Загальні вимоги до складання резюме

Резюме повинно містити короткі, але повні відомості про основне і додатковій освіті, професійних навичках та компетенцій, досвід роботи, реалізовані проекти та реальні досягнення, рекомендації, і також кар'єрних і фінансових очікуваннях кандидата на новому робочому місці.

Гарне резюме завжди виглядає професійно: чіткі формулювання, діловий стиль.

На кадровому ринку дуже цінується правда, тобто, достовірна інформація. Зрозуміло, що в резюме все представляють свої компетенції і досвід в найбільш вигідному світлі, однак не повинно бути неточностей і спотворень і, тим більше, брехливої ​​інформації. Навіть маленька брехня веде до великого недовіри, і рано чи пізно правда виявиться, що може коштувати кандидату неодержаного робочого місця.

Грамотне резюме - серйозна перевага. Пригнічує, коли резюме хорошого фахівця містить граматичні та синтаксичні помилки. Це створює враження про неписьменності кандидата, його недостатню підготовленість, поспішності і низьку мотивацію. Це викличе недовіру роботодавця і робоче місце піде до іншого здобувачеві.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь