Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Виникнення риторики та красномовності

У стародавньому світі, риторика зіграла значну роль в суспільному житті древніх Афін і Риму. В умовах, коли усне слово було майже єдиним засобом самовираження, коли тільки успішні публічні виступи могли змінити політичні події, коли рішення в суді ґрунтувалися на усному мовленні, коли, нарешті, красномовство могло відкрити шлях до слави, честі і багатства, зацікавленість багатьох людей в оволодінні красномовством було легко пояснити.

Уже в III столітті до нашої ери в Афінах, а трохи пізніше в Римі і почав будувати школи риторики, в яких люди могли б підготувати себе до роботи в уряді і державній службі. Давня риторика представляла собою не тільки школу для красномовства, високого ораторського мистецтва, але це була складна система, в тому числі що включала в себе основи логіки, етики, філософії, мовознавства і поезії.

Між іншим, на сайті http://krasno.com.ua/ ви можете більше дізнатися про школу красномовства, в якій можна навчитися багатьох корисних та цікавих речей!

Вища досконалість красномовства була досягнута завдяки зусиллям Софія, професійного оратора, вчителі філософії і риторики, і автора багатьох речей. Софістами стали назватися перші його учні, які навчалися говорити красиво, правильно, обґрунтувати свої думки і, вміти спростувати своїх опонентів в суперечці.

Завдяки діяльності софістів, і з'явилася риторика, яка є в деякому роді мистецтвом слова. Стародавні софісти володіли блискучим майстерністю логічних доказів, мистецтвом спору, вивчали філософські проблеми, знання і прагнули до осягнення філософії і риторики. Незабаром, проте, на шкоду істині вони почали зловживати своїм мистецтвом і знаннями і почали використовувати прийоми, які пізніше отримали назву софістика.

Ця назва збереглася до сих пір і вживається в зазвичай в негативному контексті, позначаючи логічно правильні міркування, що не мають практичного сенсу, або спотворюють об'єктивний стан справ.

Сподіваємося, що стаття була для вас пізнавальною і ви дізналися для себе багато нового. Очікуйте на нові публікації вже зовсім скоро у нас на сайті!



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь