Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Яка компресія має бути в двигуні?

Для визначення стану силової установки автомайстри користуються виміром компресії в циліндрах двигуна. Під час перевірки цього параметра вдається отримати тільки цифри, але ця операція дозволяє оцінити стан циліндропоршневої групи без сильного розбирання двигуна. Замір компресії - операція, яка виконується за лічені хвилини, а інформації ця процедура дає чимало. Але не всі знають, що таке компресія і як по ній оцінюється ступінь зносу і стан силового агрегату автомобіля.

Компресія і ступінь стиснення

Компресія - параметр, який показує тиск всередині камери згоряння при досягненні поршня ВМТ на такті стиснення. Вона показує, наскільки стискається паливоповітряна суміш, закачана в циліндр при такті впуску.

Тиск - один з чинників, що беруть участь в процесі горіння. Якщо брати дизельний мотор, то в ньому займання паливної суміші відбувається за рахунок сильного стиснення, через що суміш розігрівається настільки, що відбувається самозаймання. Тиск безпосередньо впливає на горіння.

У бензинових же моторах загоряння суміші походить від іскри свічки запалювання. Але і в таких моторах потрібно, щоб паливоповітряна суміш стискалася. В процесі цього паливо випаровується і краще перемішується з повітрям, що забезпечує легкість займання, повне згоряння суміші з кращого віддачею енергії. Тому компресія вважається важливим параметром двигуна, а замер компрессии - важливою процедурою для оцінки стану двигуна.

Автовиробники в технічній документації вказують ступінь стиснення. Автолюбителі сприймають цей показник як компресію. Насправді це два різних параметра.

Ступінь стиснення характеризує співвідношення обсягу циліндра при знаходженні поршня в НМТ і ВМТ. Це геометричний параметр вказує, як сильно стискається паливна суміш. Одиниць виміру він не має. У документації до автомобіля вказується, що ступінь стиснення складає 10: 1. Звідси розуміємо, що в циліндрі відбувається 10-кратне зменшення обсягу циліндра при такті стиснення.

Але ступінь стиснення - не показник тиску. І виною тому фізичні процеси, що відбуваються в циліндрі. При стисненні відбувається нагрівання паливної суміші, яка знаходиться в газоподібному стані. А газ при підвищенні температури розширюється, збільшує свій обсяг. Це і стає причиною того, що значення компресії вище, ніж ступеня стиснення, на 20%. В результаті при ступені стиснення в 10: 1 отримуємо тиск в камері при завершенні такту стиснення на рівні 12 кгс / см. кв. Але це значення не точне, оскільки компресія змінюється через тих же фізичних процесів. На холодному двигуні показник нижче через менший розширення газу.

Компресія в циліндрах безпосередньо залежить від ступеня стиснення, але в зворотному напрямку ніякої залежності немає. Тиск в циліндрах на геометричний показник вплинути не може.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь