Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Які книги для дошкільнят варто вибрати?

Вибираючи книгу для читання дитині - дошкільняті, батькам, перш за все, необхідно звернути увагу на героїв цієї книги, на те, до чого цей герой прагне, як він надходить в тих чи інших життєвих ситуаціях, як будує свої взаємини з іншими персонажами книги. Так як дитина, слухаючи розповідь про той чи інший персонаж, нерідко сприймає його образ на себе, потрібно стежити за тим, щоб даний персонаж був описаний як можна більш яскраво, барвисто.

Взагалі, вибирати книги для дошкільнят необхідно в залежності від віку дитини, так як невідповідні книги можуть бути занадто складні для сприйняття дитиною, або ж навпаки, надмірно прості, а тому, нецікаві.

Починаючи з 1, 5 - 2 років малюку вже можна починати читати прості казки або дитячі вірші - потішки. Дані оповідання повинні описувати будь - яке одну дію, наприклад, як «Таня впустила в річку м'ячик», або ж послідовність однотипних дій, яку можна простежити в казці «Ріпка».

У віці від 2 до 5 - 6 років дитині будуть цікавіше складніші історії, з великою кількістю персонажів, більш складними діалогами і відносинами між ними. Наприклад, це можуть бути вірші Корнія Чуковського, або казки інших дитячих письменників. Дуже важливо, щоб дитячий розповідь мав хороший кінець, тому що в противному випадку дитина може почати турбуватися.

Дітям більш старшого віку можна вже читати всілякі казки різних народів світу, і навіть страшні (звичайно, в межах розумного) казки. Доречні казки, наприклад, про Незнайку або Буратіно, про Червону Шапочку.

Для дітей будь-якого віку краще купувати яскраві ілюстровані книжки, з великою кількістю картинок. Таким чином, дитині буде легше уявляти собі персонажів казки, уяву дитини буде постійно розвиватися, а це, як вже доведено, впливає на його успішність в майбутньому.

Як читати дитині

Особливості сприйняття дитини дошкільного віку накладають відбиток на те, як повинна бути прочитана книжка. Читати дитині потрібно виразно. Не думайте, що якщо у вас недостатньо розвинена дикція, то це зробить читання менш захоплюючим процесом. Читайте книжку очі в очі, з виразом, програючи голосом, а якщо дитина ще маленький то і рухами те, про що ви читаєте. Читання повинно перетворитися в ритуал.

Часто буває, що дитина просить батьків почитати, але вони зайняті і відмахуються від нього. Краще скажіть своїй дитині прямо, що зараз ви не можете читати, але як тільки звільнитеся, обов'язково почитаєте з ним. Нехай дитина сяде так, як йому зручно. Можливо він захоче розміститися на колінах у мами, а можливо просто забереться в крісло поряд з вами. Читаючи дитині, стежте за його емоціями, за його захопленістю.

Якщо дитина втомилася, краще припинити читання і повернутися до нього пізніше. Перший раз книгу читаємо не відриваючись на перегляд ілюстрацій. Якщо малюк наполягає, скажіть йому, що книжка не любить, коли її перебивають, і може «образитися» на нього. Після того, як книжка прочитана, настала пора картинок.

Тут дитина може проявити і свою фантазію, і запитати у вас те, що йому не зрозуміло. Ще одним важливим моментом є ставлення до книги. Потрібно з самого раннього віку привчати малюка до того, що книга жива, вона вчить нас і розповідає нам багато цікавого. Тому книги які розвивають потрібно любити і берегти.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь