Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Закони шоу-бізнесу діють і в консалтингу!

Зірка або скромний професіонал, психолог або бізнесмен, дорогий або не дуже, чоловік або жінка, віком або молодий, представник компанії або одинак ​​... Який він - ваш Тренер? Відповіді на питання дала Юлія Дубовицька, яка за родом діяльності постійно підбирає тренерів для своїх відкритих і корпоративних проектів.

- Юлія, з чого все-таки варто почати при виборі тренера?

- Починайте з цілей. Ви повинні чітко уявляти, що хочете, іншими словами, бачити результат цього навчання й, до речі, вас можуть зацікавити актуальні бизнес новости. Головне, переконатися, чи дійсно поставлені завдання можна вирішити за допомогою тренінгу або ж проблеми лежать глибше: в організаційній структурі чи, скажімо, в системі мотивації. Визначтеся, для кого цей тренінг? Для новачків або досвідчених співробітників? Не повторюйте поширену помилку, коли збираються всі співробітники, в результаті одні намагаються хоча б в чомусь розібратися, інші в цей час оцінюють "в минулий раз це було, це не було", а треті взагалі не розуміють, для чого їм це потрібно . Таке навчання - марна трата часу.

- Як казав один мій знайомий консультант, резюме хорошого тренера може займати вісім, а то й більше сторінок. За якими критеріями аналізувати всю цю інформацію?

- Найголовніше - це рекомендації та відгуки клієнтів. Зв'яжіться з декількома компаніями, якщо вам дозволяє час, дізнайтеся про їх враження від проведених проектів, скільки повторних тренінгів організували. Добре, якщо в списку є компанії тієї ж галузі. Друге - досвід. Звичайно, вік має значення, оскільки він говорить не тільки про професійний, а й життєвий досвід. Але якщо тренер досить молодий, то оцінюйте його за кількістю проведених тренінгів. Їх має бути не менше 30, а за схожою темі не менше п'яти. Безумовно, плюс, якщо він має практичний досвід в тій області, в якій веде тренінг. Що стосується освіти, краще якщо їх декілька, проте зайва "вченість" зі зрозумілих причин має і мінуси.

- Чи є у вас як керівника такої компанії свої хитрощі ведення зустрічей з тренерами? За якими непрямими ознаками визначаються професіонали?

- Все просто. Подивіться, чи намагаються вони виявити ваші потреби, сформулювати цілі навчання, адаптувати тренінг саме під вашу компанію або ж продати типову послугу. Якщо йому "і так все зрозуміло" або "на тренінгу розберемося" і при цьому обіцяє рівно 30% збільшення продажів, чи варто погоджуватися? Дізнайтеся форми роботи, які використовуються тренером. Якщо формат передбачає відповіді на питання, то це не тренінг, а семінар. Відповідь "я їм розповім, а потім вони в парах спробують" теж не викликає довіри. У тренінгу навчання відбувається за допомогою вправ, роботи в групах, виступів зі зворотним зв'язком від тренера і учасників і т.д. Вивчіть приклади адаптованих програм для інших компаній, дізнайтеся, яка інформація буде в звіті, чи буде післятренінговий супровід. Ще важливий момент - особисті цінності людини. Вони повинні співвідноситися з корпоративною культурою вашої компанії. Спирайтеся не тільки на факти, а й на відчуття. Якщо є можливість, зустріньтеся з тренером кілька разів.

- Ви згодні з думкою, що найкращий - значить, найдорожчий?

- Ціна залежить не тільки від професійного рівня, а й від популярності самого імені. Діють закони шоу-бізнесу. На відкритий семінар потрібні зірки, а на корпоративний проект потрібно шукати не найкращої в цілому світі, а підходящого саме для досягнення ваших цілей. Тут важливо співвідношення ціни і якості. Знову ж таки, наскільки програма навчання буде складена саме для вашої компанії. Чим чіткіше ви разом сформулюєте завдання, а відповідно і результати тренінгу, тим адекватніше буде ціна і програма тренінгу. Однак жоден, навіть самий грамотний тренер не може гарантувати диво. За результат відповідає як тренер, так і замовник, причому в рівній мірі. Тренер не приймає участі в управлінні компанією, він може тільки навчити і рекомендувати. Завдання ж керівника - мотивувати співробітників на навчання, підтримувати і контролювати застосування отриманих навичок на практиці, тому що результат отримує той, хто в ньому зацікавлений.

- І останнє запитання. Що краще: компанія або вільний тренер?

- Перевага одиночного тренера - більш низька ціна, але результат буде "на його совісті", в той час як в компанії є уніфікована система контролю якості, накопичений досвід декількох тренерів і високий рівень сервісу (можливість взяти на себе організацію, методичні матеріали, менеджер, який супроводжує компанію і завжди готовий відповісти на питання і т.д.)



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь