Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати хороший ліхтарик?

На даний момент серйозно розглядати ліхтарі з лампами розжарювання не варто: однією з головних характеристик будь-якого ліхтаря є економічність, а в цьому плані светодиодам немає рівних. Однак і світлодіод светодиоду ворожнечу, особливо коли мова йде про потужні моделях. Справа в тому, що потужні світлодіоди гріються вельми відчутно, а перегрів для них буквально смерті подібне: швидкість деградації кристала зростає в рази. У дешевих світлодіодів незрозумілого походження параметри навіть в одній серії серйозно відрізняються, і в двох однакових зовні ліхтарях один буде грітися, а інший пропрацює без проблем - а грати в лотерею Вам навряд чи сподобається. Серйозні ж виробники (тут безперечний авторитет - Cree) забезпечують набагато більш точний контроль параметрів продукції, та й сам ресурс у їх кристалів чималенький.

Краще джерело живлення, якщо Ви не плануєте довго використовувати ліхтар на морозі - це літій-іонні і літій-полімерні акумулятори, які мають найкраще на сьогоднішній момент співвідношення ємності до маси. Хоча вони і дорожче звичайних батарейок, але можливість швидкої зарядки дуже швидко компенсує різницю в цінах. Якщо ліхтар буде використовуватися часто - краще вибрати модель з швидкозмінними акумуляторами формату 18650 і зовнішній зарядний пристрій, для епізодичного застосування зручніше моделі з вбудованою USB-зарядкою.

До речі, в інтернет-магазині x-gear.com.ua ви можете придбати якісні ліхтарі за найдоступнішими цінами.

З необхідністю міцності корпусу і особливо захисного скла сперечатися важко. Недарма популярність заслужили американські ліхтарики Maglite, які дійсно можуть працювати як кийок без ризику пошкодження самого ліхтаря. Але, природно, ліхтар з такими габаритами зручний далеко не завжди, а от сучасні тактичні ліхтарики можна вважати справжніми універсалами: вони компактні (тут поєднання світлодіодів з літієвим акумулятором знову демонструє всі свої найкращі сторони), міцні, пиловологозахисту у них - не опція, а норма. Тому їх можна використовувати хоч в поході, хоч в гаражі, хоч просто носити «на всякий» в кишені. Головне - врахувати діаметр корпусу ліхтарика, так як більшість кріплень під стовбур розраховуються на діаметри 22 мм (7/8 дюйма) і 25 мм (1 дюйм).

Додаткові опції теж не будуть зайвими: наприклад, навіщо окремо тягти зовнішній акумулятор для гаджетів в похід, якщо можна купити ліхтар з функцією підзарядки зовнішніх пристроїв? Ну а ліхтар з регульованим фокусом і знімним розсіювачем послужить одночасно і пошуковим прожектором, і джерелом розсіяного світла в таборі, якщо зменшити яскравість на мінімум.

Для порівняння яскравості наочний показник - максимальний світловий потік, який зазвичай вимірюється в люменах. Наочні орієнтири - це автомобільні фари, які теж є фокусуватися джерелами світла: звичайна «галогенка» видасть близько 1200 люмен, ксенон ж може забезпечити і 4000 люмен.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь