Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати психолога?

Якщо Ви відчуваєте необхідність в психологічній консультації або психотерапії, в першу чергу Вам необхідно вибрати фахівця, робота якого відповідала б Вашим запитом. Як же це зробити при величезній широті і строкатості вибору пропонованих послуг?

По-перше, Вам необхідно зрозуміти, в допомоги якого фахівця Ви потребуєте. Для цього важливо розрізняти специфіку діяльності психіатра, психотерапевта і психолога.

Психіатр - це, перш за все, лікар, якого можна знайти за адресою https://doc.ua/kliniki/kiev/all/psihologia. Зазвичай він розглядає проблеми звертаються до нього за допомогою людей крізь призму свого медичної освіти, тобто з точки зору медичної парадигми. У більшості випадків він лікує душу (нематеріальне) певним набором призначаються їм ліків (матеріальними методами). Таким чином, він вважає, що причини психологічних проблем криються на фізіологічному рівні, а для їх усунення необхідно медикаментозне вплив. Якщо Ви хотіли б просто прибрати симптом (швидко і легко позбутися від тривоги, безсоння, дратівливості або депресії), вважаєте, що основна причина цього симптому - порушення фізіології Вашого організму, і не потребуєте в дозволі психологічних причин симптому, сміливо звертайтеся до психіатра.

Психотерапевтом формально і офіційно може бути лише лікар з двома вищими освітами (медичне і психологічне). Він має право застосовувати в своїй роботі як психологічні, так і медикаментозні методи впливу. Плюсом звернення до психотерапевта є те, що Ви можете отримати як психологічну підтримку, так і медикаментозну допомогу. Мінусом часто виступає те, що перша освіта такого фахівця має на увазі строго медичне мислення, а другу освіту (психологічне) є досить скороченим по глибині і часу, за рахунок чого такий фахівець все-таки буде розглядати Ваші проблеми більшою мірою з медичної, ніж з психологічної точки зору.

Крім того, психотерапевтом може називатися людина, яка закінчила спеціалізоване на одному з психотерапевтичних підходів освіту. Основними такими підходами є психоаналіз, когнітивно-бихевиоральная, екзистенційно-гуманістична і процесуальна психотерапія. Такий фахівець може бути як з вищою психологічною або медичною освітою, так і без нього (тобто він може закінчити курси перекваліфікації по психотерапії на основі іншої гуманітарної освіти). Згідно із законом його діяльність називається психологічною корекцією, однак, по суті, якщо виключити з його можливостей право на виписування ліків без медичної освіти, він нічим не відрізняється від психотерапевта, тому що з професійної точки зору займається тією ж самою діяльністю (але без використання медикаментозних засобів).

Психолог - це фахівець, який закінчив вищу психологічну освіту. У своїй роботі він використовує нематеріальний підхід до лікування душі, тобто лікує душу спеціальними психологічними або психотерапевтичними методами (аналіз снів, малюнків, розстановки, спільна творча робота, діалог, активне уяву і т.д.). Без медичної освіти він не має права виписувати людині ліки.

Таким чином, Ви можете вибрати фахівця виходячи з Вашого запиту. Якщо Ви страждаєте симптомами органічного характеру і впевнені в тому, що Вам можуть допомогти ліки, сміливо звертайтеся до психіатра. Якщо Вам необхідна психологічна робота з Вашою проблемою, варто вибрати психолога або психотерапевта.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь