Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Кирило Шевченко: "Світова фінансова еліта готова співпрацювати з державним банком"

Сьогодні банківська система країни знаходиться в неоднозначному стані. З одного боку, ситуація в економіці повільно, але вірно налаштована на зліт, а з іншого - є перешкоди, які все ще належить подолати. Про це та про багато іншого ми поговорили з Кириллом Шевченко, головою правління державного "Укргазбанку".

- Наскільки стабільний банківський сектор України сьогодні з урахуванням того, що більше 50% банківського сектора України належить державним банкам?

- Роки кризи були непростими і, безумовно, відбилися на банківській системі. У світовій практиці короткострокове володіння держави здебільшого банківської системи показало, що це дає стабільність і керованість, можливість закласти правильні тренди і перезапустити економіку. Але після цього, при позитивному сценарії, на підйомі економіки, в момент максимальної вартості банків з володіння бажано виходити. При цьому приватизація банків на витку економічного зростання - це додатковий імпульс для розвитку і банківського сектора, і економіки в цілому. У довгостроковій перспективі частка держави в банківському секторі повинна знижуватися, щоб не нести додаткового навантаження на бюджет, так як це, при негативному розвитку сценарію, може привести до колапсу економіки. Тому абсолютно логічно в довгостроковій перспективі розглядати можливість приватизації одного або декількох державних банків. При цьому потрібно зазначити, що, в порівнянні з міжнародною практикою, проникнення банківського сектора в Україні залишається порівняно низьким. На сьогодні можна констатувати: ситуація почала стабілізуватися. В першу чергу, про це свідчить нарощування банками своїх активів. Показники зросли в цілому по банківській системі. До речі, зазначу, що істотне збільшення капіталу демонструє і "Укргазбанк" (ліцензія НБУ №123 від 06.10.2011). З початку року банк збільшив чистий прибуток до 400 млн. Грн. Що стосується реального економічного зростання, то, згідно з прогнозами, в Україні він повинен початися в 2018 році, тоді банківський ринок активізується ще більше.

- Мінфін підписав Меморандум з Міжнародною фінансовою корпорацією про приватизацію "Укргазбанку". Що це означає для банку і країни?

- Ну, по-перше, саме про приватизацію там не йдеться. Підписання Меморандуму про взаєморозуміння між урядом України, Міжнародним банком реконструкції та розвитку в особі IFC і ​​"Укргазбанком" - це наступний крок у розвитку відносин державного і Світового банків. Переказувати Меморандум сенсу немає, але мова йде про те, що при виконанні всіх умов Меморандуму, Всесвітній банк, можливо, стане акціонером "Укргазбанку" на 5, 10 або 15%. Вони не входять у великі пакети. По-друге, засновниками Світового банку є 189 країн, це відкриває величезні перспективи для держбанку. В Україні такого ще не було. Коли приходять інвестори такого рівня, в банках впроваджуються кращі світові стандарти управління. Наслідком цього стане неминуча трансформація "Укргазбанку" в надсучасне фінансова установа. І це великий плюс, а не ризик. По-третє, Меморандум показав, що фінансовий стан і результати роботи "Укргазбанку" повністю задовольняють Міжнародну фінансову корпорацію і відповідають найвищим критеріям відбору потенційних партнерів. Безсумнівно, підписання документа позитивно позначиться на позиції держбанку в усіх можливих рейтингах довіри, відкриє доступ до дешевих фінансових ресурсів, що спричинить за собою зниження ставок кредитування як для бізнесу, так і для фізичних осіб. І, звичайно, всі зарплати, карткові проекти та послуги, рівень і умови обслуговування наших клієнтів надійно зберігає державний банк, яким "Укргазбанк" і залишається. Я пишаюся, що саме нам, завдяки вибору передової моделі розвитку - Green-banking, вдалося досягти такого успіху і переконати світову фінансову еліту в перспективності співпраці з українським державним банком.

- У версіях Меморандуму нібито була вимога закриття кредитного ліміту "Енергоатому", яке потім "пом'якшало" до абстрактних "підприємств атомної енергетики". Це потрібно розуміти як принципову позицію IFC?

- "Укргазбанк" не відмовлявся кредитувати одне з найбільших підприємств України, і, звичайно, IFC ніколи не рекомендувало і не наполягало на закритті кредитної лінії "Енергоатому". Міжнародна фінансова корпорація, Світовий банк ніколи не дають рекомендацій щодо закриття кредитних ліній. У них в практиці такого немає.

- "Зелені" банки створюються в основному в розвинених державах, до яких Україна поки що не належить. Чому ви думаєте, що це актуальне питання для нашої країни?

- Головна мета створення будь-якого "зеленого" банку - фінансування інвестиційних проектів, спрямованих на поліпшення екологічної ситуації в країні. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, в 2016 році наша країна знову очолила список держав за кількістю смертей від забруднення повітря. І це питання не розвиненої економіки, це питання турботи уряду про громадян і майбутні покоління. Крім нашої країни, в п'ятірку рейтингу за кількістю смертей потрапили Болгарія, Білорусь, Росія, а також Боснія і Герцеговина. І це не дивно, в спадок від СРСР нам залишилася промисловість. Це заводи і фабрики, при будівництві яких, нікого не хвилювали шкідливі викиди і забруднення повітря, води і землі. А Україна завжди була країною з розвиненою промисловістю, що якраз найбільше впливає на атмосферу. Зрозуміло, чому наш уряд стурбоване ситуацією, що склалася. Як і багатьом іншим країнам пострадянського простору, Україні необхідна трансформація енергетичного сектора до "зеленим" технологіям.

- Чи з'явилися нові тенденції або переваги в кредитуванні?

- Як значно зростаючу тенденцію, можна відзначити зростання інтересу до установки енергозберігаючого обладнання, альтернативних джерел енергії. Після впровадження ЕКО-кредитування ми вже реалізували 60 масштабних проектів, серед яких сонячні, вітрові та гідроелектростанції. Спільно з нашим партнером Міністерством екології та природних ресурсів ми працюємо близько сотні найбільших підприємств-забруднювачів. На початку цього року ми профінансували проект на підприємстві "Запоріжсталь" - заміну очисної системи на доменній печі №4. Це сприяло зменшенню шкідливих викидів майже на 20%. В цілому, завдяки "зеленим" кредитами "Укргазбанку", вітчизняним підприємствам вже вдалося досягти економії в 685 млн. Грн. і скорочення викидів CO2 майже в 717 тис. тонн. До кінця року ми плануємо суттєво збільшити кількість профінансованих екологічних проектів.

- Оцініть, будь ласка, інвестиційну привабливість України.

- В даний час, завдяки порівняно невисокій ціні активів і звільнилися нішах, наприклад, банківський сектор України стає цікавим для інвестицій. Перевагою тут є відносно невисока вартість активів. Купуючи актив під час або відразу після кризи, ви платите за нього набагато менше. Фінансові групи, які зайдуть на банківський ринок при нинішній ціні і ємності ринку, виграють в порівнянні з тими, хто прийде в наступному році. Не можу не відзначити, що в Україні величезний незадіяний потенціал для інвестицій - це проекти з відновлюваної енергетики. В цілому сьогодні серед альтернативних джерел енергії - енергія з біомаси - має великий потенціал і є одним з найбільш перспективних джерел генерації чистої енергії в нашій країні До того ж, світові ціни на газ зробили рентабельним виробництво енергії навіть з найдорожчих джерел біоресурсів - собівартість енергії біомаси в 3-17 разів менше, ніж газу. При нинішніх цінах на викопні види палива, теплову енергію та біомасу, експерти рекомендують багатьом енерговиробничі об'єктах країни установку котлів на біосировину. До речі, що стосується інвестиційного потенціалу в альтернативній енергетиці - "Укргазбанк" співпрацює зі скандинавами, американцями, словаками, угорцями. І вони також бачать величезний потенціал України в галузі альтернативної енергетики.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь