Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Крапельна стрічка і крапельне зрошення

Що може бути краще легких садових і городніх робіт? Спеціально для таких цілей створена система крапельного поливу!

Крапельний полив - метод зрошення грунту, спрямований безпосередньо в прикореневу зону рослини. При цьому вода подається дозовано і малими порціями. Тільки уявіть, яка це економія ресурсів:

  1. води
  2. добрив
  3. праці

А якщо все це помножити на сотні гектарів засаджених полів або теплиць?

Це не єдина перевага крапельного поливу.

переваги:

Захист стебла і листя.

Незалежно від того тепличне вирощування або ґрунтове краплинні стрічки дозволяють захистити саму рослину від вологи, яка може стати згубною і привести до сонячного опіку.

Рівномірний полив.

Точне регулювання подачі води сприяє мінімізації просідання ґрунту, а також адресного потрапляння добрив.

Перешкода розмноженню бактерій.

Як відомо, фітофтороз розвивається на тлі надмірного зволоження, а крапельний полив виключає таке ураження рослин, звичайно, якщо природа не посприяє.

Надійність системи.

При правильному поводженні система крапельного зрошення не потребує постійної техподдержке.

Як видно переваг багато, але як же вибрати потрібну систему поливу?
Основні параметри вибору - тип, діаметр, товщина стінки і відстань між отворами.

Тип.

Розрізняють 3 типи капельной ленты - лабіринтовий, щілинний і емітерний. На відміну від застарілого лабіринтового, щілинний користується популярністю за рахунок гнучкості шлангів та легкої установки. Емітерний ж є сучасним аналогом лабіринтового, тільки з більш вдосконаленими отворами з вбудованими емітерами (крапельницями), що сприяють самоочищення.

Діаметр трубки.

Типорозмір 16 мм дозволяє охопити і підтримати безперебійну подачу води на 300 метрів. Діаметр 22мм - до 750 метрів, завдяки чому широко використовується аграрними підприємствами.

Товщина стінки.

Підхід у виборі стінки такої: чим довше дозріває культура і чим більше кам'янистий ґрунт, тим товщі повинна бути стінка. Це дозволить зберегти систему поливу в робочому стані не на один рік.

Відстань між отворами для води.

Вибір за цим параметром визначає різновид городньої культури і склад грунту. Відстань 10-20 см використовують для огірків, цибулі, моркви і часнику, посаджених в піщаний грунт. А відстань 30-40 см - баштанних культур, картоплі, помідорів і баклажанів в середньозернистих грунтах.
Витрата води при краплинному зрошенні

Такий параметр, як витрата води залежить від деяких умов, таких як - довжина трубопроводу крапельної системи, потреба рослини у воді і склад грунту. При посадці в два ряди на піщаному грунті потрібно емітер з підвищеною витратою води - 2-3,8 л / год. Стандартний же потік, необхідний для більшості стандартних городніх культур і грунтів - 1-1,5 л / год.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь