Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Який лист кращий: холоднокатаний або гарячекатаний?

Жодна область машинобудування або іншої промисловості не обходиться без використання листового металу. За способом обробки чорного металу виділяють холоднокатаний і гарячекатаний способи. З першого погляду великої різниці між цими методами немає, але все-таки в деяких випадках ця різниця надзвичайно видно. Тому, вибираючи листової металлопрокат- важливо знати цю різницю, щоб не помилитися при покупці матеріалу і не втратити кошти.

З назви зрозуміло, що в першу чергу різниця між цими видами прокату - в способі його виготовлення. Кожен з них надає металу характеристики, які визначають подальшу сферу використання матеріалу.

Особливості листового прокату

Листовий метал пропускають через катки, які зменшують товщину вироби, а також витягують його в довжину і в ширину. Така прокатка може здійснюватися як на холодному, так і на гарячому металі. Але незважаючи на те, що при холодному способі прокату метал нагрівати не потрібно, цей спосіб вважається найбільш дорогим, так як для того, щоб розкачати холодний метал - використовуються більш потужні верстати. Тому, якщо порівнювати за вартістю гарячекатаний і Лист х/к купить, перший буде коштувати дешевше.

Але і в гарячекатаному методі прокату є свої мінуси. Сталь має неоднорідну структуру, тому такі властивості, як міцність, пластичність і пружність, не завжди рівномірно розподіляються по одній заготовці. В результаті можуть виникнути досить великі перепади в товщині або довжині заготовки. Також гарячекатаний спосіб прокату впливає на зовнішній вигляд листа від Металлобазы Киев, так як нагрітий метал окислюється при взаємодії з повітрям, від чого на поверхні листа утворюються окалини. Це також сприяє його низької вартості в порівнянні з якісними холоднокатаними виробами.

Одна з основних особливостей гарячого прокату в тому, що лист не може бути виготовлений тонше, ніж 0,5 мм. При цьому холодний метал рідко має велику товщину, так як такі вироби дуже маленький попит.

При гарячекатаному прокаті лист виходить менш рівним, а на поверхні утворюються шкідливі окалини. На холоднокатаного листа таких недоліків не буде, але за вартістю він буде більш дорогим.

Для того, щоб зробити правильний вибір - слід виходити від сфери використання листового металопрокату. Якщо такі недоліки, як окалини або неідеальна поверхню листа не сильно впливають на властивості майбутнього виробу, то тоді слід вибрати гарячекатаний листовий прокат, по довговічності і надійності він не ступає холоднокатаний.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь