Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати регулюючий клапан?

Регулюючі клапани знаходять широке застосування в різних галузях промисловості. Незалежно від того, чи використовується клапан як простий регулятор температури або як частина складної системи автоматичного керування технологічним процесом (АСУТП), його підбір є важливою технічною задачею.

Правильний підбір регулюючого клапана дозволяє не тільки домогтися найбільшої точності регулювання, а й уникнути таких проблем, як високий рівень шуму або ерозійний знос.

Так, в деяких випадках пропускна здатність клапана може повністю відповідати розв'язуваної задачі, однак, щоб уникнути високого рівня шуму повинен вибиратися клапан з великим номінальним діаметром.

Необхідність пов'язувати між собою часто взаємовиключні вимоги робить підбір клапана регулирующего не таким простим завданням. Вибір клапана, як з недостатньою пропускною спроможністю, так і з надмірним запасом може привести до серйозних проблем.

Вибір клапана із занадто великою пропускною здатністю призведе до того, що він не зможе забезпечити необхідну точність регулювання. Це пов'язано з тим, що переміщення штока клапана, необхідне для регулювання буде мало в порівнянні з повним ходом штока клапана.

Подібні помилки можуть привести до нестабільності системи регулювання і передчасного виходу з ладу як клапана, так і його приводу.

Цих помилок можна уникнути, якщо вибирати регулюючий клапан або отводы стальные таким чином, щоб перепад тиску на повністю відкритому клапані був максимально можливим для даного завдання при максимальній витраті пара. На практиці це означає, що клапан підбирається на критичний перепад тиску.

На жаль, завдання ускладнюється тим, що не завжди можливо визначити максимально допустиме падіння тиску на регулюючому клапані. Прикладом подібних випадків може служити вибір регулюючого клапана для підтримки заданої температури нагрівається середовища в теплообмінному апараті.

Очевидно, що при виборі регулюючого клапана з заниженою пропускною спроможністю клапан не зможе забезпечити необхідної витрати пара при заданому перепаді тиску. В результаті температура і тиск пари за клапаном виявляться нижче, ніж це потрібно для нормального протікання технологічних процесів.

Шум є важливим параметром, на який варто звернути увагу при виборі регулюючого клапана. Клапан повинен вибиратися таким чином, щоб швидкість витікання пари на виході регулюючого клапана не перевищувала 0,3 швидкості звуку. Часто цей параметр перевищується через те, що номінальний діаметр обраного клапана занадто малий при достатньої пропускної спроможності сідла.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь