Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Види запірної арматури

Запірна арматура - це один з найбільш поширених видів трубопровідної арматури, який призначається для перекриття потоку робочого середовища з певною герметичністю.

До запірної арматури, в залежності від конструктивного виконання, відносяться крани, клапани, засувки та дискові затвори. Розглянемо докладніше кожен вид.

Краном називають тип трубопровідної арматури, у якої замикаючий або регулюючий елемент, який має форму тіла обертання або його частини, повертається навколо власної осі. Крани виготовляють з металів та їх сплавів або з пластика. Вони бувають неполнопроходнимі і повнопрохідними. У неполнопроходних кранах діаметр внутрішнього отвору менше діаметра труби, до якої він приєднується, а в повнопрохідними кранах ці діаметри збігаються.

До переваг можна віднести:

  1. - простоту і надійність конструкції;
  2. - високу герметичність;
  3. - відносно невеликі розміри;
  4. - просту форму проточної частини і відсутність в ній застійних зон;
  5. - зручне управління;
  6. - малий час і незначні зусилля, необхідні для повороту.

Клапан https://zet-climat.com.ua/category/zapornaya-armatura/klapany/obratnyy-klapan/ являє собою запірний або регулюючий елемент, який має форму тіла обертання або його частини, повертається навколо власної осі, довільно розташованої по відношенню до напрямку потоку робочого середовища. По суті, клапан являє собою тимчасову перешкоду в трубі і найчастіше застосовується для здійснення автоматичного скидання надлишкової кількості робочої середовища. Тим самим запобігають аварії, викликані надмірним тиском робочого середовища на стінки трубопроводу.

Засувкою називають тип трубопровідної арматури, у якої замикаючий або регулюючий елемент переміщається перпендикулярно осі потоку робочого середовища. Замикаючий елемент засувки - шибер, незначно виходить за межі потоку робочого середовища. Герметичність перекриття потоку забезпечується за рахунок притиску шибера до сідла напором потоку робочого середовища. Не рекомендується використовувати засувки для часткового перекривання потоку робочого середовища, тому що при цьому виникають вібрації, які незабаром приведуть до руйнування арматури.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь