Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Седан чи хетчбек - що вибрати?

Що вибрати - седан або хетчбек? Кожен день цим непростим питанням задаються тисячі людей в усьому світі.

Якщо ви читаєте цю статтю, то, ймовірно, знаєте, чим відрізняється седан від хетчбека, а тому не будемо втрачати час на роз'яснення і перейдемо безпосередньо до розгляду питання, винесеного в заголовок нашої сьогоднішньої статті.

Насправді, відповіді на питання: «Що краще - седан або хетчбек?» - не існує. Цей вибір завжди залежить від цілого ряду суб'єктивних критеріїв, якими керуються потенційні покупці автомобіля.

Що це за критерії? Спробуємо розібратися.

Габарити.

У цьому сенсі хетчбеки трошки виграють у седанів, особливо якщо мова йде про експлуатацію в умовах великого міста, з його тісними вулицями, нескінченними пробками і забитими під зав'язку парковками. В умовах міста, хетчбеки, як правило, компактніші і зручніше. Парковка, маневрування в міському потоці, «протискування» в вузьких місцях і т.д. і т.п. - все це набагато зручніше виходить робити на Киа Рио Хэтчбек, тому що на цій машині краще відчуваються габарити.

Крім того, хетчбеки, як правило, дещо легше своїх найближчих конкурентів аналігічной марки в кузові седан, що позитивно позначається на деяких дорожніх якостях машини.

Внутрішнє простір салону.

Вважається, що салон у хетчбеків більш місткий, ніж у седанів. Втім, стереотипи тут недоречні. Місткість салону - річ дуже індивідуальна і залежить вона, як правило, не стільки від типу кузова, скільки від задумки дизайнерів машини, розташування крісел і інших елементів салону. Далеко не кожен седан, при зовні однакових габаритах, поступається хетчбеку по місткості салону.

Якщо говорити про інших характеристиках салону, то плюсом седана вважається повна ізольованість салону від багажника, в той час, як в хетчбеках салон і багажник складають, по суті, єдине ціле. В таких умовах салон седана швидше прогрівається взимку і швидше охолоджується влітку. Ще це може мати значення, наприклад, в сильні морози, коли через відкритий багажник в салон не заходитиме холодне повітря. Не варто забувати і про запахи, які неодмінно будуть проникати з багажника в салон хетчбека. У седані такої проблеми не існує.

Практичність і розмір багажника.

Вважається, що хетчбеки набагато практичніше седанів і саме з цієї причини вони більше підходять на роль сімейного (як варіант - дачного) автомобіля. З цим твердженням, в цілому, можна погодитися.

Важливий критерій при виборі між седаном і хетчбеком - це розмір багажника. Що тут можна сказати ... Седани і хетчбеки бувають різні. Хоча, в цілому, обсяг багажного відділення у хетчбека, як не крути, істотно більше, за рахунок самої конструкції кузова. Склавши задні сидіння, на хетчбек можна перевозити такі об'ємні вантажі, про транспортування яких власникам седанів залишається тільки мріяти. До того ж, у седана отвір багажника значно менше, ніж у хетча. Втім, справедливості заради, потрібно сказати, що значне число сучасних седанів випускається зі складними сидіннями і знімною перегородкою, що відокремлює салон від багажника.
Кліренс.

Тут будемо короткі. Хетчбеки, в середньому, вище, ніж седани на кілька сантиметрів. В умовах наших доріг це безумовний плюс.

Ну і пройдемося трохи по інших достоїнств і недоліків розглянутих нами автомобілів.

На хетчбеках, на відміну від седанів, постійно забруднюється заднє скло, тому що через укороченою хвостовій частині, неабияка порція бруду і води потрапляє з-під задніх коліс прямо на скло. З цієї причини все седани оснащуються заднім двірником. Втім, зазначений недолік притаманний не всім хетчбекам і залежить від індивідуальної конструкції кузова.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь