Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Лікар і пацієнт. Чого чекають пацієнти від лікарів?

Чого чекають пацієнти від лікарів? Звичайно, перший відповідь однозначна, - допомоги. Але, не всі пацієнти чекають одного і того ж. По-перше, очікування залежать від ситуації, в якій знаходиться людина. Якщо Ви поставите це питання людині, яка потребує термінової медичної допомоги, він швидше за все відповість, що чекає вірно поставленого діагнозу і адекватного лікування.

Велика частина людей, які перебувають на лікуванні в стаціонарі скаржиться на брак людського спілкування, вони чекають цього від лікарів. Для колишнього пацієнта все визначається суб'єктивною оцінкою наданої йому допомоги. Якщо лікування принесло йому полегшення, призвело до поліпшення стану, це виходить на перший план і в подальшому людина чекає цього ж. При цьому з часом, як правило, негативні переживання згладжуються. Одужуючи, людина як би «викреслює з пам'яті» негативні спогади про хвороби. Якщо ж, результати лікування в лікарні суб'єктивно оцінюються людиною як незадовільні, то найчастіше, невдоволення поширюється і на сферу міжособистісних відносин з медперсоналом. Ця сфера зрозуміліша.

Кожне захворювання має свої особливості, які впливають на різні сфери життя людини. Якщо є ймовірність летального результату, інвалідизації, необхідність оперативного втручання, якщо пацієнт відчуває болючі відчуття. Пацієнт відчуває сильну тривогу і страх, напруга. Всі ці фактори визначають психологічне ставлення до хвороби. Крім того, в суспільстві традиційно по-різному сприймаються хвороби.

До речі, завдяки сервісу ликарни ви можете записатися на прийом до хорошого лікаря просто зараз.

Можна помітити, що у відділеннях лікарень різного профілю обстановка дуже відрізняється. Яскравим прикладом можуть служити відділення онкологічного профілю, в яких, за відгуками відвідувачів «гнітюча атмосфера». Або інші відділення, називають «важкими». Навіть потрапляння туди, незалежно від власного діагнозу, може викликати у людини тривогу, страх, недовіра. У такій ситуації пацієнт, звичайно, потребує співчуття і підтримки, яких він чекає від медиків.

Величезна частина людей відчуває дискомфорт, потрапляючи в лікувальний заклад, пов'язаний з тим, що вони відчувають себе заручниками системи, в якій від них нічого не залежить. Це підсилює тривогу і страх, які вже виникли разом з думками про хворобу, і породжує небажання звертатися за допомогою. Деякі люди роками не ходять до лікаря, і пишаються цим. Наслідки такого відходу від проблем можуть бути несприятливими. Іноді проходить дорогоцінний час, коли можна було б допомогти.

А коли в результаті людина потрапляє в лікарню, всі надії і очікування він покладає на лікарів, намагаючись їм делегувати всю відповідальність за своє благополуччя. Тому так часто люди виконують рекомендації не в повному обсязі, в кращому випадку, приймаючи таблетки, але не виконуючи, наприклад, необхідні фізичні вправи або не дотримуючись дієту і т.д. Не отримавши бажаного полегшення, пацієнт шукає іншого лікаря, не довіряє призначеному лікуванню. Важливо, щоб люди відчували відповідальність за стан свого здоров'я. Адже лікування і реабілітація не закінчуються в той момент, коли пацієнт залишає стіни кабінету лікаря або територію лікарні. Пацієнту важливо розуміти, який внесок він сам повинен внести в відновлення свого здоров'я, а не механічно виконати приписи лікаря.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь