Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як правильно вибрати мікрофон?

Мікрофон - це пристрій, який перетворює звукові коливання в електричні імпульси. Залежно від конструктивних особливостей, це може відбуватися різними способами. У динамічних моделей за перетворення відповідає індукційна котушка, а в конденсаторних - провідникова діафрагма і спеціальна пластина, які взаємодіють з ємнісний зв'язку. Стрічкові і електретні мікрофони працюють за іншим принципом, але вони користуються не дуже великою популярністю, оскільки їх технічні характеристики і якість передачі звуку значно нижче. Щоб мікрофони були якісними, потрібно враховувати безліч критеріїв, про які й піде мова далі.

Для яких цілей буде використовуватися?

Якщо мікрофон вам потрібен для живих виступів або звукозапису, то є сенс вибирати моделі, що володіють високими характеристиками, відповідними конкретних умов. Але якщо ви плануєте виконувати оцифровку зі стисненням, то не має сенсу купувати занадто дорогі моделі. Буде цілком достатньо динамічного мікрофона середнього цінового діапазону. Якщо ж ви любитель, який займається любительською озвученням, то в цьому випадку можна купити бюджетну модель.

діаграма спрямованості
Всі мікрофони діляться на три види:

  1. односпрямовані;
  2. двонаправлені;
  3. всеспрямовані.

Перша різновид пристроїв володіє кардіоїдною діаграмою, здатної відокремлювати прямі звуки від сторонніх шумів, завдяки чому звучання виходить чистішим. При цьому, чим вже буде діаграма, тим вище чутливість і чистіше звук.

У пристроях другого типу реалізована діаграма «вісімка», яка охоплює значно менший робочий кут, тому такі мікрофони отримали не дуже широке поширення. Основна область їх застосування - проведення інтерв'ю та запис стереосигнала.

Всеспрямовані мікрофони вважаються найбільш універсальними, оскільки володіють рівномірним «круговим оглядом», завдяки чому забезпечується якісна передача сигналу незалежно від того, з якого боку від джерела звуку вони будуть встановлені.

Вибір за призначенням мікрофона

Закуповуючи обладнання для студії звукозапису, важливо розуміти той факт, що не існує універсальних моделей мікрофонів, які стали б вирішенням усіх проблем. Навіть для запису вокалу, студийные микрофоны підбираються в індивідуальному порядку. При цьому враховується сила голосу співака, його особисті переваги, а також ряд інших факторів. Оптимальним варіантом є мікрофони конденсаторного типу, що володіють широкою діафрагмою.

Для живих виступів найкраще використовувати динамічне обладнання, оскільки воно витримує великі навантаження і механічний вплив, без чого не обходиться жоден концерт. Що стосується чистоти звучання, то в великому залі шуми будуть не чути, а тому цей критерій тут є не дуже важливим. Також варто звернути увагу на профессиональные сабвуферы, вибір яких є не менш важливим.

На окрему увагу заслуговують інструментальні мікрофони. Їх частота підлаштована під певну техніку, тому функціональні можливості таких пристроїв дуже сильно обмежені. Найбільш якісним вважається обладнання динамічного типу, проте, для передачі звуків з високою частотою і під великим кутом краще підходять конденсаторні пристрої.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь