Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке страхування цивільної відповідальності перевізника?

Страхова діяльність включає в себе безліч галузей, які суттєво відрізняються і використовуються в різних ситуаціях. Разом з розвитком економіки, страхування також продовжує розвиватися і привносити нові особливості в економічні відносини між людьми. У даній статті розглядається страхування цивільної відповідальності перевізника.

Що це таке?

Само по собі страхування відповідальності - галузь, яка регулює відносини між представником будь-якої послуги та третіми особами (споживачами цієї послуги). Страхування цивільної відповідальності перевізника - вид страхування, який законодавчо регулює відносини між пасажирами і перевізником. Якщо вас цікавить страхування цивільної відповідальності перевізника, то рекомендуємо відвідати сайт вже зараз.

Об'єкти страхування

Об'єктом страхування є інтереси перевізника, який страхує свою діяльність. Перевізник зобов'язаний відшкодувати збиток, який був нанесений здоров'ю пасажира або його багажу під час пересування транспортного засобу.

Якщо ці збитки потрапляють під визначення страховий випадок, то тоді страхова компанія бере зобов'язання по виплаті грошових коштів третім особам (потерпілим) на себе.

Правила та умови

Даний вид страхування є обов'язковим для перевізників, що займаються перевезеннями пасажирів і вантажів на таких транспортних засобах, як:

  1. поїзди і метрополітен;
  2. літаки;
  3. морські судна;
  4. міський транспорт;
  5. міжміський громадський транспорт.

Страхування цивільної відповідальності перевізника захищає його інтереси при виникненні страхових випадків.

Виділяють наступні випадки, що потрапляють під категорію страхові:

  1. Поранення або смерть пасажира, що сталися внаслідок аварії або поломки транспортного засобу під час його експлуатації.
  2. Псування або втрата майна пасажира (найчастіше під майном мається на увазі багаж).
  3. Пошкодження або втрата вантажу, за який перевізник ніс відповідальність.
  4. Затримка прибуття вантажу або пасажира, яка може бути викликана не тільки форс-мажорною ситуацією, а й непрофесіоналізмом і безвідповідальністю перевізника.
  5. Доставка вантажу за помилковою адресою.
  6. Відшкодування митних зборів і мит.
  7. Шкода здоров'ю або смерть людини, на яку було здійснено наїзд транспортним засобом.

Якщо доведено, що ситуація підпадає під визначення страховий випадок, то страхова компанія повністю або частково покриває збитки, отримані потерпілим під час експлуатації перевізником транспортного засобу.

Під страхові випадки не потрапляють ситуації, коли перевізник діяв навмисно або так, або інакше порушував закон (користувався списаним транспортним засобом або перевозив нелегальні вантажі, і т. д.). Таким чином, перевізник, який застрахував свою діяльність, може не турбуватися щодо позовних заяв від потерпілих. Треті особи, в свою чергу, в обов'язковому порядку отримують відшкодування всіх збитків, що виникли при форс-мажорних обставинах.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь