Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Про поліграфію простою мовою

Під поліграфією розуміється отримання зображення на запечатуваний матеріал шляхом багаторазового перенесення барвистого шару зображення технічними засобами.

Якщо коротко, то - це тиражування, масовий друк.

У «класичної» поліграфії застосовуються три основні способи друку з використанням друкарських форм: висока, глибока і плоский друк.

Високий друк

Найстарішим з них є високий або друкарський друк.

При високого друку друковані елементи розташовані вище пробільних (звідти й назва) і, таким чином, пробільні елементи папери не стосуються. Принцип друку був винайдений понад 1500 років тому. Перша історична «висока» форма - перстень- «печатка» на руці владики.

Сьогодні високий друк втратила своє значення і застосовується дуже обмежено, наприклад, при друку поштових марок.

Між іншим, ви можете заказать печать от Maxway в Украине за найвигіднішими цінами просто зараз!

Глибокий друк

Глибокий друк використовує готові друковані форми. Їх навчилися відливати ще в XV столітті, але набув широкого поширення з XIX століття. Але її коріння ще ростуть з століття, коли здогадалися з гравірованих мідних пластин робити відбитки.

Стабільність барвистого шару забезпечує рельєфність зображення, що виступає над площиною паперового листа. Ефект рельєфності використовується в сучасних технологіях при друку грошових знаків, в якості додаткового захисного елемента.

Даний спосіб зберіг актуальність в даний час при друку багато оформлюваних ілюстрованих видань.

Плоский друк

Для плоского друку використовують плоскі металеві пластини з нанесеним на них світлочутливим шаром. Через накладений зверху шаблон (фотоформу) шар піддає перетриманим (фотоекспонування). Експоновану пластину піддають кислотному травленню. Засвічені ділянки відіграють роль друкуючих елементів. Вони стають водовідштовхувальними, але добре тримають фарбу. Пробільні ділянки, навпаки, стають гідрофільними. При контакті фарби з попередньо зволоженою формою, фарба затримується лише на (сухих) друкуючих елементах. Родом плоского друку явлется офсетний друк і літографія.

Цифровий друк

З появою «цифри» колишні різновиди типографського творчості стало називатися аналоговими. Неважливо, що це було - офсетний друк, трафаретний друк, флексографія або гравірування.

Надзвичайна популярність нового способу друку вийшла завдяки цифровим технологіям. Вони створили умови і необмежені можливості друку поліграфічної продукції в короткі терміни. Це нововведення, глобально змінило поліграфічну галузь, було привнесено в наше життя завдяки комп'ютерам.

Цифрова технологія дозволила здійснювати друк безпосереднім нанесенням фарб на запечатуваний носій.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь