Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Види хачапурі

Грузинська кухня відома у всьому світі завдяки своїм традиційним блюдам, різноманітним і чудовим в своєму виконанні. Але «карткою» Грузії можна сміливо назвати хачапурі.

Що являє собою хачапурі?

Хачапурі - це національне грузинське хлібний виріб, що представляє собою сирну корж. З грузинського назва цієї страви перекладається як «хачо» - сир, «пури» - хліб. Справжній хачапурі - це саме коржик з сиром! У народі побутують, що хачапурі можуть бути з м'ясом і рибою. Так, такі страви зустрічаються в грузинській кухні, але це вже не хачапурі.

До речі, купить хачапури ви можете на сайті gamabc.com.ua просто зараз.

Які бувають хачапурі?

Видів хачапурі в Грузії безліч: аджарські, мегрельські, імертінскіе, Рачинський, осетинські, сванські. Список можна нескінченно продовжувати. Основні відмінності цих різновидів друг від друга полягають в формі і смаку. За формою вони бувають: круглими, овальними, трикутними, у формі човника. Але чим всі види хачапурі схожі - так це своїм чудовим смаком. Самі по собі хачапурі дуже калорійні, так що після цієї страви ви ще довго не будете згадувати про голод.

Рецепти цього грузинського страви різноманітні: від найперших версій до новітніх і «вдосконалених». Якогось єдиного зразка немає: в кожному регіоні Грузії хачапурі готується по-різному. Найпоширеніші з них можна замовити в кафе або ресторані - це хачапурі по-аджарський ( «аджарулі»), по-імертінскі ( «імерулі»), по-Гурскі ( «гурули») і по-мергельскі ( «мергулі»), а також пирог слоеный.

Чим вони відрізняються один від одного?

Імертінскій хачапурі - найвідоміша різновид грузинських ласощів. Кожен грузин, який вміє готувати «імерулі», зможе без праці догодити гостю. Тісто «набито» сирною начинкою і дуже тонко розкачати. Проста кругла коржик.

Мергельскій хачапурі по формі ідентичний імертінскому, але чим вони відрізняються - так це наявністю другого шару тесту на поверхні «мергулі».

Гурійський готують у формі півмісяця. В начинку крім звичайних інгредієнтів додають подрібнене варене яйце. Щороку його подають на різдвяний грузинський стіл.

Аджарський хачапурі - візитна картка Аджарії. Має довгасту форму, через що часом зветься «човником». У центр в кінці приготування заливається яйце. Традиційно аджарський хачапурі їдять руками, відламуючи шматочки тіста і вмочуючи їх у начинку.

Рачулі. Родом ця страва з Рачи - високогірного регіону Грузії. Має квадратну форму і зовні обмазаний яєчним жовтком.

Грузинська лазіння або «ачма» - одне з найскладніших смачних грузинських запіканок. Являє собою страву з тонких шарів тесту, просочених сиром і маслом.

Ну і найвідоміший хачапурі - пеновані, або листковий хачапурі. Гуляючи по Грузії, можна знайти майже в будь-яких закусочних. В основному має форму конвертика, але іноді зустрічаються і трикутні пеновані.

Вище були описані найпопулярніші хлібні вироби Закавказзя. Якщо у вас все ж залишилися якісь питання, приїжджайте до Грузії!



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь