Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

5 аргументів «за» читання художньої літератури

Чому багато хто впевнений, що краще прочитати книгу, ніж подивитися фільм, знятий за тим же сюжетом? Вся справа в тому, що в кіно найцікавішу роботу за нас роблять режисери, а читання дозволяє додумувати і промальовувати в уяві деталі, які приховані автором між рядків. Читання було і є прекрасним інструментом розвитку фантазії, інтелекту і творчих здібностей людини, а дорослим воно ще дає можливість зберегти по-дитячому захоплене і всеосяжне сприйняття світу. Читаючи, ми поповнюємо свій словниковий запас, розвиваємо уяву і здатність до емпатії. Але про все по порядку.

1. Творчі здібності

Читання - це ідеальна гімнастика для розуму. Художня література поряд з авторським задумом залишає нам величезне поле для осмислення, уяви, додумування і аналізу. Ми самі собі прокручуємо кіно, зняте за сюжетом книги. Від нас залежить, якими голосами говорять персонажі, які запахи їх оточують, фарби та інші деталі. Наша фантазія з'єднує текст книги з картинками в нашій уяві, і це унікальна можливість для нашого творчого потенціалу.

До речі, ви можете придбати українську художню літературу вже зараз за цілком доступними цінами.

2. Емоційність

Художня література сприяє розвитку в нас емпатії - здатності співпереживати і співчувати, ставити себе на місце інших. Вникаючи в вигаданий сюжет, читач переймається емоціями будь-якого персонажа, відчуваючи за нього все почуття і переживання. Немає ніяких обмежень реальними фактами і суспільними нормами, ми перебуваємо на арені вигаданих емоцій, де абсолютно вільні у своїх діях і симпатіях. Читач розвиває комунікативні навички, представляючи себе в ролі того чи іншого героя, який взаємодіє з іншими персонажами. Ми відчуваємо себе учасниками одного великого задуму і чиєсь життєвої історії, приміряючи маски і образи різних людей. Це наповнює нас палітрою емоцій і почуттів, які, можливо, недоступні для нас в реальному житті.

3. Грамотність

Читання має величезну практичну користь, допомагаючи нам поліпшити мову, збільшуючи словниковий запас, збагачуючи наші знання. Ми підсвідомо засвоюємо граматику, краще висловлюємо потім свої думки. Автори художніх творів використовують зовсім інші слова і звороти, що робить їх твори яскравішими і «смачними». Мимоволі ми переймаємо ці мовні конструкції і стиль, застосовуючи потім на практиці.

4. Культура

Читаючи художню літературу https://schoolbook.com.ua/catalog/khudozhnya-literatura-all/, ми долучаємося до мистецтва, тому що кожен твір - це як картина, що розповідає свою історію. Ми підвищуємо свою культуру через знайомство з різними епохами, історичними фактами, іншими культурами, традиціями і світоглядом. Читач художньої літератури долучається до частини культурного багатства всього людства, насолоджуючись невловимої красою кожного твору.

5. Тренування мозку

Щоб розібратися в сюжетній лінії і взаємозв'язках численних персонажів, читачеві необхідна тверда логіка і пам'ять. Ці навички він набуває в процесі читання. Художня література тренує наш мозок, продовжуючи йому життя і здоров'я. Доведено, що ті, хто часто читає, в похилому віці набагато рідше піддаються ризику захворювання Альцгеймером, а це подвійна користь, поєднана з задоволенням.

Якщо ви хочете красиво говорити, творчо мислити і багато пам'ятати, зробіть читання художньої літератури своїм хобі, і вам ніколи не буде нудно в вигаданому світі, де можна прожити не одну, а тисячі життів літературних героїв. Читання - це благородна звичка, що продовжує життя мозку і наповнюючи ваше власне життя емоціями і фарбами.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь