Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Павло Барбул розповів про ринок озброєнь

Міжнародна торгівля зброєю в усі часи була найбільш закритою і оповитою таємницями, тим самим викликала підвищений інтерес з боку громадськості. Проте, в процесі розвитку глобального інформаційного поля, а також швидко зростаючої конкуренції на міжнародному ринку озброєнь, зростає і кількість інформації, яка публікується. Україна - не виняток у цьому питанні.

Одним з останніх найбільш цікавих матеріалів на цю тему стало інтерв'ю, яке дав Барбул Павло Олексійович, директор державної компанії "Спецтехноекспорт" журналу Defense Express.

Про фінансові результати роботи спецекспортера Павел Барбул розповів небагато. Виконано план грошових надходжень від експорту оборонної продукції і послуг на 120 млн доларів. Основними джерелами доходів української компанії, що займається торгівлею зброєю, є послуги з ремонту та модернізації військової техніки, поставки запчастин, частково - виробництво і постачання готових нових зразків техніки і озброєнь. Павло Барбул підкреслює, що нова техніка виробляється на експорт в тому випадку, якщо підприємство має неповну завантаженість своїх потужностей і робота на експорт не зашкодить виконанню держоборонзамовлення.

У своєму інтерв'ю Павло Барбул позначив неоднозначну цифру - 10% доходу оборонному експорту приносять науково-дослідні роботи на замовлення іноземних держав. Ключовою цінністю таких проектів є підтримка української наукової технічної школи. Такі контракти дійсно мотивують вітчизняних інженерів продовжувати працювати в Україні і створювати оборонні інновації. Можливо, ці "10%" ледь не єдине джерело доходу для української військової науки. Загалом, за інформацією ЗМІ, "Спецтехноекспорт" за рік виконує контракти загальною вартістю 140 млн доларів.

За даними ж Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI) загальний обсяг експорту озброєнь з України в 2016 році склав 528 млн доларів. Таким чином, наша країна зайняла 11 місце у рейтингу світових експортерів зброї і військової техніки. Виходячи з оприлюднених даних, найбільше Україна продає авіаційної техніки (37%), бронетехніки (27,5%), двигунів (31,8%), ракет (3,6%).



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь