Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Обладнуємо фотостудію: як вибрати стійки і штативи?

Для того, щоб розмістити спалах з встановленими на них насадками в потрібних місцях знімального приміщення і на потрібній висоті, а також - орієнтувати їх у потрібну сторону, найпростіше скористатися спеціальними штативами-стійками.

Такі стійки складаються з міцної триногої опори і досить довгої центральної колони, що має телескопічну конструкцію. При використанні студійних спалахів-моноблоків, що відрізняються чималою (як правило - від 3 до 5 кілограмів) вагою, а також софтбоксів великого розміру, стійки повинні мати достатню вантажопідйомність, стійкість і надійність. Ще одним параметром при підборі оптимальних стійок для студії служить їх максимальна висота. Занадто низька стійка не дасть можливість реалізувати переваги високої стелі в студії, а надто висока цілком може виявитися занадто громіздкою і незручною. Як правило, найбільш зручні і універсальні при використанні в студіях стійки середнього розміру, що складаються з 3-4 секцій і мають максимальну висоту 3 - 3,5 м. Придбати стійки для спалахів ви можете на сайті https://vtochku.com.ua/studijnyj-svet/studijnye-aksessuary/studijnye-stojki вже зараз.

Стійки - один з найбільш недорогих і універсальних варіантів розміщення спалахів в студії. Однак такий спосіб установки спалахів володіє і деякими недоліками. Велика площа опори, необхідна для стійкості стійки, призводить до деякої тісноти в студії, а також - до неможливості розташувати джерело світла над об'єктом зйомки. І, якщо з тіснотою доводиться миритися, то неможливість організувати за допомогою стійок верхнє освітлення вже заподіює значні незручності практично при будь-якому виді зйомок - як при портретній, так і предметній. Втім, вихід є - це використання так званого "журавля". "Журавель" представляє собою штангу довжиною 2 - 4 метри, укріплену в центральній частині до штатива-стійки за допомогою поворотного сектора із затискачем. На одному з кінців штанги закріплюється на поворотній голівці спалах з одягненою на неї насадкою, а на другому кінці - розташовується важкий вантаж-противага. Оскільки спалах і насадки можуть мати різну вагу, рівноваги для цієї конструкції домагаються вибором маси вантажу-противаги і суміщенням центру ваги конструкції, що вийшла з місцем кріплення до стійки. Для цього як секторний затиск, що кріпить штангу "журавля" до стійки, так і вантаж-противага мають можливість зміщатися уздовж штанги.

У деяких професійних студіях застосовується й інший, значно дорожчий, спосіб кріплення спалахів за допомогою підвісної (стельової) системи. Така система зазвичай являє собою набір з трьох міцних розсувних підвісів-пантографів, верхні частини кожного з яких можуть переміщатися уздовж монорейок, шарнірно укріплених у вигляді букви "Н" під стелею студії. Стельові системи вельми зручні в роботі, залишають підлогу і стіни студії вільними від стійок і проводів. Однак для використання стельової системи стеля в студії повинен мати достатню висоту - по крайній мірі на 50 см більше, ніж у разі використання стійок.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь