Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Водостійка фанера – чи справді можна розраховувати на водостійкі якості такої фанери

Таке питання задають менеджерам мабуть усіх компаній і практично щодня і ось чому. Справа у тім що на справжні водостійкі якості матеріалу у багатьох галузях, де роботи ведуться в умовах підвищеної вологості, у вологих приміщеннях, а бо ж взагалі в умовах вулиці, покладають великі надії. Неможна помилитися з вибором матеріалу, наприклад, паркетникам, які стільки праці вкладають у свій проект, а результат може не виправдати надії, після чого і матеріали будуть зіпсовані, а праця і час - марно витрачені. Тому і звертаються будівельники з проханнями допомогти у виборі водостійкої фанери, та такої, щоб справді не помилитися. І ось що радять менеджери з продажу у таких випадках.

Яку ж фанеру можна вважати водостійкою? По перше давайте разом згадаємо, який матеріал називають фанерою. Фанера – це багатошаровий деревно-плитний матеріал з шарів деревного шпону. Навіть порода деревини має значення, коли створюється водостійкий плитний матеріал, тому одразу ж порадимо, все ж таки, фанеру, виготовлену з шарів деревного шпону берези. Чому саме берези – зараз спробуємо розібратися. Деревина берези серед усіх інших листяних та хвойних порід вважається найщильнішою. Щільність деревини берези - 670-800 кг/м3 Чому вказується дві цифри? Тому що перша вказує на щільність, а друга вказує на межу щільності, за умов порушення якої цілісність матеріалу порушується. Для порівняння щільність деревини, наприклад вільхи – 470-580 кг/м3; Тополі – 390 – 590 кг/м3 . А от, наприклад, щільність деревини такої породи як бакаутове, або залізне дерево – 1170 – 1390 кг/м3

Але цієї породи дерева небагато на Земній кулі і промислова заготівля її обмежена, тому і ціна є надзвичайно висока, що не дозволяє пропонувати таку фанеру для широкого вжитку. Так, справді, потрібно враховувати кількість таких деревних ресурсів, тому що цей фактор дуже впливає на формування вартості матеріалу. От берези, наприклад, є багато у північних районах Сибіру, тому і співвідношення вартості самої деревини і її властивостей є ідеальні для формування доступної для споживача ціни на високоякісний, міцний та довговічний деревно-плитний матеріал. До того ж, має значення марка клею, який використовується для склеювання шарів деревного шпону. Якщо клей водостійкий, а до водостійких клеїв належать фенолформальдегідні клеї, то і матеріал, який було виготовлено за його участі буде водостійким.
От і виходить, що найкращою пропозицією на ринку України у сегменті водостійка фанера, можна вважати березову фанеру ФСФ.

Але потрібно згадати ще один деревно-плитний матеріал, який теж відповідає вимогам підвищеної вологостійкості, або ж водостійкості. Це березова ламінована фанера ФСФ, яка найчастіше використовується в опалубочних роботах при заливці бетонної суміші у спеціально підготовлені опалубочні системи. Ціна на ламіновану фанеру зазвичай, вища ніж на березову водостійку фанеру ФСФ, але це виправдано тим, що така фанера має спеціальний захисний шар та може використовуватись за будь-якої погоди, під відкритим небом, практично, усі сезони поспіль, та за температурних коливань від -40 до +50 градусів Цельсія.

Тож наше невелике дослідження властивостей водостійкої фанери ми завершуємо та пропонуємо Вам обрати водостійкий деревно-плитний матеріал, виходячи з конкретних завдань проекту.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь