Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Симптоми і ознаки застуди

Терміном застуда прийнято називати цілу групу хвороб, що мають різні причини, але володіють зовні подібними ознаками і симптомами. Вони можуть виявлятися як від усього організму в цілому, тоді їх називають системними реакціями і симптомами, а також з боку верхніх, а іноді і нижніх дихальних шляхів. Крім того, часто до застуд зараховують ще й ряд інфекцій. Також застудою часто називають ще й прояви алергії, зовні схожі на простудні - зазвичай це нежить і напади кашлю, чхання, закладеність носа і роздратування, почервоніння очей.

Основні симптоми і ознаки застуди

Серед основних проявів застуди варто назвати ураження респіраторного тракту, і ураження переважно верхніх дихальних шляхів. Найтиповіші симптоми і ознаки застуди - першіння в горлі і кашель, спочатку сухий, а потім він переходить у вологий, з відходженням мокротиння. Також сюди відносять нежить або закладеність носа, з рясними прозорими рідкими виділеннями, або з густішими, жовтуватими або зеленими виділеннями. Нерідко застуда проявляє себе м'язовим тремтінням, ознобом на тлі підвищеної температури, розбитості і нездужання, головного болю і сонливості, зниження працездатності і апетиту. Залежно від причини, яка спровокувала застуду, можуть приєднуватися також і додаткові симптоми - ураження слизових очей, висипання в області крил носа або червоної облямівки губ, а також біль у животі, нудота, послаблення стільця, дрібний висип по тілу.

Реакція на температуру: нудота і озноб

У деяких випадках, на тлі інтоксикації при застуді, можливі реакції на температуру у вигляді сонливості або збудженості, відчувається нудота і озноб, може бути блювота або розлад шлунку. Подібні прояви виникають як реакції на медіатори запалення і віруси, проміжні продукти метаболізму. Так, формується зміна настановної точки температури на більш високу, а відповідно до цього - додаткові реакції на гарячкові медіатори. Нудота і озноб виникають зазвичай при підйомі температури, причому різкому і до високих значень. Поступово досягається максимальна точка лихоманки, при якій стан стабілізується. У міру зниження лихоманки з'являється пітливість від легкої до сильно вираженої, шкіра червоніє, що дозволяє краще віддавати тепло в навколишнє середовище.

Нежить: звідки набряк слизової носа?

Серед місцевих симптомів найчастіше присутній нежить, що розвивається як послідовний процес. Спочатку формується сухість слизової з чханням і дискомфортом, печінням, що переходить у міру активності збудників в набряк слизової носа, він супроводжується порушенням носового дихання в силу того, що набряклі стінки звужують просвіт і не дають повітрю проходити в повному обсязі. Також через ураження клітин виникає рясне виділення, спочатку рідке і прозоре, потім воно загусає і отримує білий або жовтуватий колір, можуть засихати скоринки. Закладеність зберігається, але не в тому обсязі, що був на початку. У міру придушення активності збудника нежить поступово зникає, набряк усувається, відновлюється нормальне дихання носом, видаляються кірки.

Джерело: портал napopravku.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь