Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Лікарняний лист: особливості та правила отримання

Якщо не підтвердити відсутність на робочому місці документом, який засвідчує тимчасову непрацездатність, то начальство розцінить це, як прогул. А прогули не просто не оплачуються, а ще й караються штрафами, звільненням або відпрацюванням. Для того, щоб тимчасова непрацездатність була визнана офіційно, хворому необхідно дотримуватися всіх тих правил і вимог отримання лікарняного листа, які встановлені законодавством.

Не настільки складно замовити та оформить больничный лист, як важко врахувати всі ці вимоги. Наприклад, видавати такий документ можуть далеко не всі громадяни, одягнені в білі халати медиків. Припустимо, лікарі швидкої допомоги або зубопротезних поліклінік таким правом не володіють, а ось лікарі, незалежно від форми власності медичної установи, таким правом наділені, так само як і фельдшера у тих місцевостях, де відсутні лікарі. Але грамотно-оформлений лікарняний лист, у свою чергу, дає хворому право отримати допомогу по непрацездатності, тому ґрунтовний підхід до даної процедури має настільки велику вагу.

Порядок отримання лікарняного листа:

  1. Відкриття. Та дата, коли хворий працівник звертається до лікаря вважається датою відкриття лікарняного листа, в тому випадку, якщо лікар підтверджує тимчасову непрацездатність і призначає пацієнтові лікування. Більш того, сам пацієнт після прийому і офіційного підтвердження статусу повинен на роботі заявити про лікарняний. У його відсутність на займану посаду зобов'язані поставити заміну, тому такий алгоритм дій порушувати не слід.
  2. Регулярні прийоми у лікаря. Лікарняний лист може отримати і той, хто сам раптово захворів і той, хто стане доглядати за хворим родичем. Але в будь-якому випадку, в медичній карті хворого повинні бути регулярні позначки лікаря, які за фактом є свідченням того, що пацієнт дотримувався лікарських рекомендацій щодо процесу відновлення власного здоров'я або здоров'я свого родича. Сюди ж входить оформлення лікарняного листа, пов'язаного з доглядом за дитиною.
  3. Закриття лікарняного. Та дата, коли лікар визнає пацієнта працездатним вважається датою закриття лікарняного. Для того, щоб документ мав офіційну силу, на ньому повинні бути дві печатки тієї медичної установи, де хворий відновлював своє здоров'я і плюс печатка від медико-соціальної експертизи. А коли співробітник приносить цей документ до відділу кадрів, вони ставлять ще одну печатку від підприємства, чим підтверджують справжність документа.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь