Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Державні закупівлі в системі Prozorro: переваги та їх вплив на економіку країни

В результаті реформи закупівель в нашій країні з'явився ключовий елемент - система ProZorro, створення якої мало сприяти підвищенню довіри бізнесу і зменшенню корупції в області державних закупівель. Сьогодні всі публічні закупівлі проводяться саме в даній системі, де є можливість проводити все відкрито і ефективно, публікувати тендери і обмінюватися між собою цікавою інформацією.

Саме в системі ProZorro щодня розміщується велика кількість тендерів, в яких можуть брати участь і великі бізнесмени, і звичайні ФОП. Тут забезпечені однакові умови для всіх учасників угод. Система побудована таким чином, що уряд взагалі ніяк не впливає на всі процедури та їх учасників, навіть при великому бажанні ніякого впливу бути не може.

Держзакупівлі в системі ProZorro: переваги

Що не кажи, але в нашій країні всі втомилися від корупції. І здавалося б, скільки можна? Сьогодні уникнути цього  можна за допомогою спеціально створеної системи ProZorro, яка допомагає об'єднати інтереси бізнесменів, громадськості та держави. Тепер всі бажаючі можуть дізнатися всі подробиці проходження тендеру на ту чи іншу закупівлю в системі, так як все є загальнодоступним на одному сервері. Офіційний майданчик державних закупівель https://etp.zakupki.com.ua/ дозволяє проводити закупівлі на законних умовах.

Сьогодні таку публічність і доступність інформації можна назвати особливою перевагою. Тут немає упередженого ставлення до заявок, а всі рішення по кожній угоді є відкритими і обґрунтованими. Таким чином, сам процес державних закупівель стає більш спрощеним і бореться з корупцією.

Всі тендери проводяться на спеціально створених майданчиках, і кожен користувач може ознайомитися з інформацією, так як вона відразу ж зберігається на загальному сервері. Співпрацювати на базі даної платформи можуть абсолютно всі представники бізнесу незалежно від сфери діяльності. Всі онлайн угоди можуть здійснюватися незалежно від місця розташування партнерів і часу доби.

Для проведення такого виду торгів створені конкурентні умови, щоб були забезпечені додаткові переваги:

  1. можливість оцінки вартості робіт або послуг, які виставлені на тендер;
  2. ознайомлення з альтернативними варіантами товарів і послуг;
  3. можливість об'єктивно аналізувати хід торгів.

Система ProZorro за роки свого існування була вивчена як державними органами, так і кожним її учасником окремо. Були вказані її переваги і недоліки, а також внесені пропозиції щодо вдосконалення системи. Є й ті, хто систему не визнає досі, тобто не вірить в її ефективність. Але варто зауважити, що на сьогоднішній день в Україні зуміли заощадити більше 38 мільярдів гривень.

А деякі населені пункти завдяки новій системі отримали відремонтовані дороги, ремонти будівель та інше. Тепер всі бажаючі можуть ознайомитися з інформацією про те, куди витрачаються державні гроші.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь