Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Ліпнина у сучасному інтер'єрі

Ліпнину можна вважати одним з найстаріших архітектурних елементів. Рельєфні прикраси надавали ошатність і вишуканість античним спорудам. Спадщину Давньої Греції та Риму наслідували архітектори наступних епох, тому ліпнина зустрічається в інтер'єрах в стилі бароко, рококо, ампір і класицизм.

Подібне декорування не оминуло і сучасність. Використання нових технологій і матеріалів, дизайнерських прийомів дозволило модернізувати добре відомі в минулому інтер'єрні елементи, в тому числі і ліпнину. Якщо вас цікавить ліпний декор, то радимо відвідати сайт https://fasad-dekor.com.ua/ вже зараз.

Традиційно ліпні деталі виготовляли з гіпсу, перевагами якого є натуральність, екологічність і порівняно невисока вартість. Вироби з цього матеріалу перевірені часом, і не вимагають спеціального догляду.

Існує і більш дорогий декор з поліуретану. Крім того, він вологостійкий і не вицвітає з часом. Поліуретанову ліпнину можна ламінувати і фарбувати. Незважаючи на синтетичне походження, вона гіпоалергенна і позбавлена ​​запаху.

Для любителів частої зміни обстановки підійде полістиролова ліпнина. Дешеві і прості для монтування елементи з пінопласту - найекономніший варіант для оформлення приміщення. Разом з тим вони недовговічні і не мають достатньо чітких контурів.

В інтер'єрі використовують ліпні балки, купола, колони, полиці і панно. Скульптурний декор прикрашає димоходи, ніші і каміни. Але найчастіше він є частиною композицій стін і стелі. Для оформлення поверхонь існують карнизи і плінтуси, стінні бордюри (молдинги). Центральне місце в стельових композиціях відводиться ліпнині, яка обрамляє люстру.

Згідно стилістиці інтер'єру і дизайнерському задуму, ліпнина набуває відповідний колір. Її можна золотити, сріблити, бронзувати, тонувати під мармур, дерево, слонову кістку. Іноді рельєфний декор штучно старять, створюючи потертості.

В яких випадках ліпнина буде доречна? Перш за все, вона підходить для великих приміщень з високими стелями, так як має властивість обтяжувати і зменшувати простір. Скульптурні прикраси гармонійно виглядають в стилі бароко, неокласика і модерн. Їх можна вписати в інтер'єр в сучасному стилі, проте для цього потрібен творчий підхід і тонкий естетичний смак.

Отже, не слід думати, що ліпнина - пережиток минулого. У сучасних умовах вона залишається затребуваною і знаходить застосування в інтер'єрі, надаючи йому художньо-естетичну цінність.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь