Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Особливості зберігання зернових культур

Головна причина втрат зернових культур полягає в негерметичності сховищ, в які вільно проникають гризуни, комахи, птахи і атмосферні опади. Втрати відбуваються навіть при зберіганні зернових культур в силосах через забруднення, погіршення якості і псування.

Виконання певних умов зберігання зерна дозволяє оберігати зернові культури на протязі довгого часу. Проблеми, пов'язані зі зберіганням зерна, обумовлені тим, що воно є живим організмом і з цієї причини може загинути. Найважливішу роль в даному процесі відіграють вологість і температура зерна. Надмірно висока температура і надлишок вологи при довгому зберіганні зерна можуть викликати пліснявіння. Якщо вас цікавлять книги по сельскому хозяйству, то радимо перейти за посиланням.

Вологість істотно залежить від способу збирання зерна. Раніше в цих цілях застосовувалися лише косарки: до обмолоту зерно встигало висохнути в нещільних снопах в полі. Протягом даного періоду сушки істотна частина вологи випаровувалася. Зараз для збирання використовуються комбайни, і суттєва частина вологи, наявної в бур'янах і соломі, передається зерну. При механізованому збиранні часу на вентилювання зернових культур під відкритим небом не залишається. Збирання проводиться набагато швидше, а місткість сховищ на фермах частіше за все не є достатньою. При цьому сушку слід починати негайно після надходження зерна в сховище. При невисокому обсязі виробництва зернових культур вирішення даної проблеми полягає у використанні вентиляційного обладнання, що подає сухе повітря. З урахуванням високої небезпеки зниження якості вологого зерна ряд фермерів користується кооперативними зерносховищами, оснащеними дорогим сушильним устаткуванням.

Надзвичайно велике значення має температура сушки зернових культур, яка залежить від їх вологості. В результаті сушіння зерна при надто високій температурі воно може бути сильно пошкоджено, що веде до втрати позитивних якостей і харчової цінності. Оптимальна температура сушки складає від сорока до п'ятдесяти п'яти градусів за Цельсієм. Крім цього, зерно в сухому стані проявляє дихальну і метаболічну активність. Воно споживає кисень і перетворює вуглеводи у вуглекислий газ, воду і тепло. Для зберігається протягом тривалого часу зерна (більше року), це перетворення необхідно істотно уповільнити, щоб не допустити значного підвищення температури і вологості.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь