Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як з'явились трикутні пакети молока

Одним з найбільш пам'ятних символів радянської епохи вважаються трикутні пакетики молока. Багато жителів нашої країни з ностальгією згадують якість напою, який їх наповнював, а також зручну форму, яку практично неможливо було перекинути, проливши молоко. При цьому більшість населення СРСР щиро вважало, що дані пакети в формі піраміди винахід вітчизняної промисловості. На жаль, це не так. Компанія Intermash розробляє і виготовляє оборудование для упаковки, так що ви можете наладити виробництво упаковок будь-якої форми.

Молочний детектив

З точки зору математики пакет молока, який ми традиційно називаємо трикутним або пірамідальним насправді мав форму тетраедра. Пропозиція розливати молоко в подібні, зручні з точки зору експлуатації пакети вперше з'явилося в Швеції в 1944 році. Однак відразу впровадити дане нововведення не вийшло через відсутність технології внутрішнього покриття картону поліетиленом. Без нього картон миттєво розмокає, а молоко псувалося. Необхідна пристрій для створення пакету, в формі тетраедра покритого зсередини плівкою з'явилося тільки в 1952 році у компанії «Tetra pack». Сьогодні використовуючи дану технологію, упаковують величезна кількість молочної продукції і соків по всьому світу, але в 1950-х роках шведська компанія стала піонером в застосуванні даної технології. Правда, до цих пір толком не відомо ні хто винайшов цю незвичайну упаковку, ні хто першим запропонував алгоритм закриття пірамідальної упаковки молока. Вважається, що цією людиною був Рубен Раусинг, творець і власник «Tetra pack». Однак ряд джерел стверджує, що насправді молочний тетраедр був придуманий лаборантом Еріком Валленбергом, а спосіб закриття пакета першим прийшов в голову рядовому співробітникові компанії Еріку Торудту. Однак безчесний і віроломний Раусинг на правах власника компанії привласнив собі лаври своїх співробітників. Проте, не дивлячись на внутрішні розбіжності в компанії поява на ринку харчової промисловості пірамідальних картонних пакетів викликало справжню революцію, істотно потіснивши важку і незручну, хоча більш екологічно чисту скляну тару.

Зручна - незручна упаковка

Незважаючи на те, що пірамідальна форма упаковки молока відразу припала до душі кінцевого споживача, довгий час на Заході йшло бурхливе обговорення всіх плюсів і мінусів даної форми пакета молока. З одного боку пірамідку було зручно упаковувати в сумку, з неї було зручно пити при відсутності склянки, а в відкритому вигляді вона не була пролита. З іншого боку при відрізанні кінчика тетраедра щоб налити молоко, воно часто вихлюпувався. Необхідно було певним чином пристосуватися, щоб правильно відрізати кінчик пакету і не облитися. На Заході пірамідальна форма пакетів молока проіснувала сім років з 1952 по 1959 рік. Потім тетраедр змінили на паралелепіпед, або просто кажучи, на прямокутний пакет. Сталося це через непропорційно великих транспортних витрат. Це не дивно, оскільки пірамідальні пакети неможливо було упакувати в прямокутні коробки. Для них довелося випускати особливу шестикутну тару, яка займала занадто багато місця в кузові продуктових вантажівок, залишаючи пусте місце, яке нічим не можна було заповнити. При цьому за іронією долі, як тільки Швеція відмовилася від використання тетраедрів для упаковки молока, в той же рік дана технологія була впроваджена в СРСР.

Вони нам подобаються!

Складно сказати з якої причини, але на відміну від Заходу пакети для продажу молока у вигляді пірамідок прижилися в СРСР. І не просто прижилися. У подібній тарі на прилавки магазинів потрапляло більшість молочних товарів: молоко пастеризоване та стерилізоване, кефір, а також вершки. При цьому пірамідки випускалися самих різних розмірів від 500 грамових для молока й кефіру до 300 грамових для вершків. Після розвалу Радянського Союзу молоко в трикутних пакетах замінили прямокутних пакети, але останнім часом на прилавках гіпермаркетів знову можна зустріти трикутні пакети молока та інших молочних продуктів.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь