Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке матриця ноутбука і чому вона ламається

Щоб ви могли користуватися ноутбуком в повній мірі, він повинен правильно працювати. Притому це стосується всіх його частин: від матриці, відповідальної за відтворення відеозображення, до материнської плати, відеокарти і інших складових. І найкрихкішим елементом всієї конструкції є саме вона, і про це свідчать всі статистичні дані сервісів по ремонту.

Також варто відзначити, що даний елемент відноситься до одних з найдорожчих. Однак деталь все ж підлягає заміні - її можна обрати на сайті Lcd-screen, де можна знайти потрібну вам матрицю за зручним пошуком. Але такі роботи повинні виконуватися фахівцями.

І якщо з питанням про ремонт особливих проблем не виникає, то залишається інше - чому матриця виходить з ладу? Причин кілька і не всі настільки очевидні, але в більшості випадків пов'язані з фізичним ушкодженням (ударом) пристрою:

  1. Відмовила лампа підсвічування. Відомо, що лампи такого типу мають певний термін експлуатації і, рано чи пізно, але виходять з ладу. Потрібно їх заміна, щоб екран міг нормально висвітлюватися і можна було розібрати, що на ньому відбувається;
  2. Пошкоджений інвертор. У його завдання входить перетворення наявного напруги в робоче. Варто йому пошкодитися, як лампи освітлення не зможуть отримати харчування і, природно, не зможуть працювати. В результаті розглянути що-небудь на моніторі вже не буде можливості. У ряді випадків його можна відремонтувати, однак простіше замінити на новий;
  3. Поломка дешифратора - це вже більш серйозна проблема, оскільки за допомогою цієї деталі приймається сигнал від відеокарти, який перетворюється в сигнал управління матрицею. Якщо дешифратор зламався, всякої подоби на вашому моніторі не буде взагалі. Ремонтувати його можна, але вкрай складно, так що набагато простіше замінити;
  4. Повна заміна всієї матриці. Це потрібно вже при серйозних пошкодженнях дисплею (наприклад, через механічний удар). Сама робота вкрай складна і може проводитися тільки досвідченим фахівцем. Притому після заміни важливо буде провести повторну прошивку одного чіпа - EEPROM. Без цього дисплей ноутбука працювати не буде взагалі.

Частина цих проблем може виникнути через знос самих деталей. Однак в більшості випадків причиною стає саме механічне пошкодження пристрою - навіть слабкого удару може вистачити, щоб десь відійшов контакт. В результаті напруга не поступатиме на деталь, що призведе до виходу пристрою з ладу.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь