Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Танці для дітей

Заняття танцями нині в тренді. А тому батькам важливо знати, чи потрібні дитині танці і які саме. Дана стаття допоможе розібратися в основних поняттях і визначитися з завданнями і результатами, яких ви хочете досягти, відвідуючи уроки.

Заняття для найменших
Сьогодні модно займати дітей всілякими «розвивалки»: і чим раніше, тим краще. А попит породжує пропозицію. У великих містах є безліч занять типу «бебі-данс» для зовсім маленьких дітей (від 2 років). Але насправді танцювальні заняття для діток 2-4 років - це не зовсім танці, а скоріше загально (фізичний розвиток) заняття. Малюкам такого віку пропонують розминку-розігрів з простими гімнастичними вправами, більше схожу на зарядку, ігри на розвиток почуття ритму, координації, уяви і фантазії, з дітками розучують нескладні руху, ставлять невеликий танець. Студія танців Art In Motion пропонує хореографію для дітей від 3-х років.

Якщо дитина відвідує дитячий садок, то немає необхідності таких додаткових занять, оскільки дошкільна програма навчання включає курс ритміки. Домашнім же діткам такі уроки будуть корисні з точки зору соціалізації і загальної психофізичної навантаження.

Для загального розвитку можливі комбіновані заняття (гра-ритміка-пластика-танці) від 3-х років, а для подальшого хореографічної освіти стартовим буде вік не менше 4 (частіше 6) років.

Ритміка-пластика-танець-хореографія
Ритміка (танцювальна ритміка, ритмічна пластика) - це руху під музику, навчальний предмет, в якому тісно пов'язані основні музичні поняття про ритм, темпі, розмірі і стилі і їх передача рухами тіла. Діти вчаться відчувати музику, освоюють основи музичної грамоти і рухово передають характер музики (притупуванням, ударами, ігровими перевтіленнями). В ритміці задіяні пізнавальна, фізична, емоційна, соціальна і творча складова розвитку дитини.

Танець - пластичне і ритмічне рух людського тіла в такт музиці, один із способів передачі та створення художнього образу.

Хореографія - мистецтво створення танцю, ( «хорео» - танець і «графія» - пишу).

Ритміка є своєрідним вступом до світ музики і танцю, танець - це більш складне поєднання рухів в строго визначеному порядку, що створює якийсь малюнок, а хореографія - це вищий ступінь танцювального мистецтва, яка вимагає особливих навичок і знань.

Танці не для малюків
Такий порядок почасти пояснює, чому більшість танцювальних шкіл відкривають підготовчі класи для дітей з 4 років, а основний набір відбувається тільки для дітей старше 6.

Студії хореографії не працюють з малюками в силу наступних причин:

основне завдання танцювальних студій - створення хореографічних композицій, їх відтворення за допомогою підготовлених до цього танцюристів. З малюками це завдання практично не здійсненно;
діти не можуть довго концентрувати увагу (а значить слухати, дивитися і запам'ятовувати складніші рухи і малюнки);
тіло малюка ще не володіє необхідними фізіологічними якостями і не готове до фізичних навантажень, які потрібні для якісної роботи;
діти молодшого віку частіше хворіють, тому регулярна програма занять стає неможливою (діти часто пропускають уроки);
батьківський фактор - малюки часто не розуміють і не хочуть танцювати; відвідування таких занять, скоріше, бажання батьків;
ортопеди і хірурги не радять передчасні навантаження на інтенсивно зростаючий і зовсім ще не сформований кістяк малюків.

«З чого почати, куди податися?» Види танців
У виборі стилю танців також важливо визначитися. Слід спостерігати за дитиною, разом з ним відвідувати концерти, конкурси, переглядати виступ танцюристів різних напрямків. Слід дізнатися трохи про кожного з видів танців і підібрати ближчий для вашого малюка. Є такі види танців:

  1. Народний танець
  2. Бальний танець
  3. Сучасні танці
  4. Спортивні танці
  5. Східний танець
  6. Степ або чечітка
  7. Контемпорарі

При виборі варіанту занять слід адекватно враховувати неповторність кожної дитини, її здатності і можливості - музичні, фізичні, особистісні та соціальні.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь