Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Коли українські мегаполіси відмовляться від маршруток?

Міністерство інфраструктури має намір позбавити українські мегаполіси від маршруток, замість них здійснювати пасажирські перевезення повинні великі автобуси типу "Неоплан".

Маршрутки, як громадський вид транспорту, себе зжили і вже не відповідають запитам сучасного жителя міста. До того ж, ця модель перевезень не актуальна і по системі оплати. Але є официальный сайт пассажирских перевозок OrderBus, де ви можете замовити зручний автомобіль, мікроавтобус чи автобус.

"Маршрутки - це африканська модель міських перевезень: через них люди втрачають багато свого часу, і по системі оплати ця модель перевезень не актуальна, і несучасна. Якщо говорити про європейську модель, то там маршруток немає, там або монополія муніципального перевізника, або ж домінування муніципального перевізника, а приватні перевізники - за договорами про транспортну роботі ", - розповів в інтерв'ю DATA.UA заступник міністра інфраструктури України в 2014-2015 роках Олександр Кава.

Ідея реформування громадського транспорту ненова, її вже більше 5 років обговорюють як на рівні МІУ, так і муніципалітетів, але видимих ​​змін поки немає. На думку голови громадської організації "Розвиток інфраструктури" Станіслава Гвоздікова, прискорити процес можуть нові правила ліцензування пасажирських перевезень.

"На рівні Міністерства необхідно внести зміни в ліцензійні умови для пасажирських перевізників і змінити належний клас автобусів, який має на увазі клас використання тільки великих автобусів. Нові правила вже знаходяться 5 років в роботі, то Верховна Рада не може їх прийняти, то перевізники лобіюють свої інтереси" , - говорить він.

Ще одна проблема - фінансування. На рівні муніципалітетів необхідно передбачити гроші для покупки нових автобусів. Так, для того щоб забезпечити сучасним транспортом Київ зі столичного бюджету, потрібно виділити 6,5 мільярда гривень.

"Києву потрібно придбати 260 тролейбусів, 200 автобусів і близько 100 трамваїв і тоді можна буде ліквідувати дефіцит рухомого складу на маршрутах. На це приблизно потрібно 6,5 млрд. Гривень і це лише для Києва", - говорить Станіслав Гвоздиков.

Поки "Київпастранс" планує закупити 55 нізкозольних тролейбусів автокомпанії "Богдан Моторс". На це з міської казни виділено понад 600 мільйонів гривень.

Крім Києва про наміри суттєво скоротити кількість маршруток заявляли влади Львова та Тернополя. На практиці реформувати систему пасажирських перевезень вдалося тільки у Вінниці.

"У Вінниці, яка сьогодні найбільш близька до європейських міст по громадському транспорту, перехід зайняв близько двох років. Була політична воля керівництва міста, тоді його очолював Гройсман, і бажання зробити сучасну систему перевезень", - говорить Олександр Кава.

Нагадаємо, що кілька українських міст заявляли про відмову від маршруток і переході на більш екологічно чисті види транспорту. Перші електробуси вже з'явилися у Львові та Києві.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь